Vuciç: Kosova'nın kuzeyinde durum ciddidir, önlemlerimiz hakkında yarın kararımızı vereceğiz

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, Kosova Özel Kuvvetleri’nin (ROSU) Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırılmasından sonra durumun çok ciddi olduğunu söyledi.

Vuciç, dün gece Kosova’nın kuzey bölgesine gelen 20 zırhlı araçla 350 silahlı özel kuvvet mensubunun Priştine'nin verdiği talimatı uygulamak için Kosova'ya giren Sırp araçlarından Sırp plakalarını kaldırdığını söyledi. Sırp nüfusunun çoğunlukta olduğu Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerde, şimdiye kadar Sırbistan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen Sırp plakalı araçları kullanmak mümkündü.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, Priştine'deki yetkililerin bu hareketle seyahat özgürlüğüne ilişkin dört anlaşmayı ihlal ettiğini söyleyerek, ayrıca Kosova tarafının Brüksel Anlaşması'nı uygulamayı reddettiğini ekledi.

Vuciç’e göre; esas sorun, Priştine'nin 2013 Brüksel Anlaşması’nın ana konusu olan Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği’nin oluşmasını engellemesidir. Vuciç, Sırbistan'ın sabrının sonsuz olmadığını vurgulayarak, Kosova makamlarını, Brüksel Anlaşması'nın hala var olup olmadığını söylemeye çağırdı.

Vuciç, yarın Quintet ülkelerinin (İtalya, Almanya, Fransa, ABD, Birleşik Krallık) temsilcileriyle bir toplantı yapacağını ve Sırbistan'ın bir sonraki hamlelerine karar vereceği Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi oturumunu duyurdu.

Öte yandan Kosova polisi, Kosova vatandaşlarının yarından itibaren geçici plakaları alabileceklerini duyurdu.

Kaynak:https://www.dnevnik.ba/vijesti/vucic-stanje-na-sjeveru-kosova-ozbiljno-sutra-o-eventualnim-protumjerama-2617023 (Erişim tarihi, 21.09.2021)



Bu içerik 20.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.