Vucic, Çin Komünist Partisi'nden bir yetkiliyle “stratejik ortaklık” konusunda görüştü.

ResimSırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası Departmanı Bakan Yardımcısı Qian Hongshan ile yaptığı görüşmede, Belgrad ile Pekin arasındaki ilişkilerin, kapsamlı ekonomik işbirliği, ticari alışverişin iyileştirilmesi ve yeni Çin yatırımları gibi konularda tekrar gelişme aşamasına girdiğini söyledi.

Vucic'in ofisinden yapılan açıklamada, Vucic'in Çinli yetkili ile Çin ve Sırbistan arasındaki stratejik ortaklığın birçok yönünü ele aldığı ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Chen Bo'nun da toplantıda hazır bulunduğu bildirildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve kendine güvenini destekledikleri için Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi’ne şükranlarını sundu ve özellikle Sırbistan'ın uluslararası arenada "tek Çin" politikasını sarsılmaz ve tutarlı bir şekilde desteklediğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Hongshan, Çin ve Sırbistan cumhurbaşkanları arasındaki iyi ilişkilerin ve sayısız görüşmelerinin Sırbistan ile Çin arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için güçlü bir itici güç oluşturduğuna dikkat çekti ve ülkesinin kapsamlı stratejik ortaklığı daha da güçlendirmeye hazır olduğunu ekledi.

Görüşmede Vucic, eşit ve dengeli bir kalkınma ortaklığını teşvik ederken, küresel kalkınmayı hızlandırmak için elverişli bir ortamın yaratılmasını savunan bir format olan Küresel Kalkınma Girişimi'ne Sırbistan'ın destek verdiğini dile getirdi. Ayrıca Başkan Jinping'in girişimlerinin, uluslararası arenadaki devletlerin büyüklüğü ve gerçek gücü ne olursa olsun, bağlantı ve işbirliğine odaklanarak insanlığın genel refahını amaçlaması nedeniyle özel bir ağırlığa sahip olduğuna işaret edildi.

Çin Komünist Partisi'nin 20. Kongresi'nin sonuçları ve Şi Jinping'in yeniden seçilmesinden dolayı üst düzey Çinli yetkiliyi tebrik eden Vucic, Jinping’in yakında Sırbistan'ı ziyaret etmesini umduğunu ifade etti.

Bu içerik 30.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.