Vucic: Anlaşma yok, Kosova’nın BM’ye üyeliğine müsaade etmeyeceğim

ResimMuhalefet partileri tarafından ulusun ve devletin çıkarlarına ihanet etmekle suçlanan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ulusal RTS televizyonuna AB’nin Kosova planı hakkında açıklamalarda bulundu.

Brüksel'de Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüşmesinin ardından Vucic, özellikle anlaşmanın "Sırbistan'ın Kosova'nın BM üyeliğine karşı çıkmayacağını" belirten kısmını kabul ettiği suçlamasıyla çok sayıda eleştiriye maruz kalırken, "Sırp Belediyeler Birliği için Sırbistan'ın tamamını feda etme” maksadına karşılık olarak ulusal protestolar ilan edilmişti.

Suçlamalara RTS televizyonuna yaptığı açıklamalarla yanıt veren Vucic, kendisi cumhurbaşkanı olduğu sürece Kosova'nın ne resmi ne de gayri resmi olarak tanınmasına ne de Birleşmiş Milletler’e üyeliğine imza atmayacağını dile getirdi. “Bir uygulama planını müzakere etmeye hazırız, ancak bunu imzalamayacağım” diyen Sırbistan Cumhurbaşkanı, Kosova’nın BM’ye katılımının gerçekleşmeyeceğini de sözlerine ekledi.

AB’nin teklifini kabul etmemenin sonuçları hakkında uyarıldığına da dikkat çeken Vucic, bu sonuçlardan bazılarının Avrupa entegrasyonunun askıya alınması ve yatırımların doğrudan geri çekilmesi olduğunu belirtti. Sırbistan’ın uluslararası alanda izole edilecek olması uyarısında da bulunan Vucic, AB’nin teklifi ile ilgili, “Keskin ve kapsamlı bir yanıt verdik. Kozmetik değişikliklerle geri döndüler. Ya müzakere masasında kalmaya devam edecektik ya da her şeyi bırakıp 1990’lardakine benzer bir ekonomik çöküş ile baş başa kalacaktık, bu yüzden Sırbistan'ın plandaki birçok şeyi uygulamak için çalışmaya hazır olduğunu söyledim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://bit.ly/3Zywt2w (Erişim tarihi, 01.03.2023)
Bu içerik 01.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.