Vucic: Albin Kurti savaş istiyor

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'da tırmanan durumun zirveye ulaşmadığını ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin savaş istediğini söyledi.

Sırbistan cumhurbaşkanı Belgrad'da Pink Television’a “O benim kaçınmak istediğim her şeyin olmasını istiyor. Bazılarının düşündüğü gibi Kosova'daki krizin tırmanış zirvesine ulaşmadık ama Kurti savaş istiyor. Böyle bir şey için dua ediyor.” diye anlattı.

Kurti'nin, "imzalanan anlaşmalara uygun olarak" kurulması gerekmesine rağmen, Sırp çoğunluğa sahip belediyeler birliğinin kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Kosova ve Sırbistan, 2013'te Dernek üzerinde ve ardından 2015'te kuruluş ilkeleri konusunda anlaşmaya vardı.

2015 yılında Kosova Anayasa Mahkemesi, anlaşmanın Anayasa ile tam olarak uyumlu olmadığına karar verdi.

Sırbistan, Kosova'nın varılan anlaşmaları uygulamasını talep etmesine karşın, Kosova Hükümeti tek etnikli bir birliğe karşı çıktı.

Vuciç'e göre, Kosova Güvenlik Gücü ciddi Türk silahlarıyla "daha donanımlı" hale geldi.

Kosova'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla izin verilmeyen bir ordu kurduğunu söyledi.

"Türkler onlara çok güçlü tanksavar silahları, havan topları verdi."

Bu nedenle Sırbistan'ın Türkiye'den insansız hava aracı almaktan vazgeçtiğini ancak çok sayıda insansız hava aracının yakında Çin dahil diğer ülkelerden Sırbistan'a ulaşacağını söyledi.

ABD'nin Sırbistan'a yaklaşımı sorulduğunda Vucic, "Amerikalıların Sırbistan'a 90'lardaki yaklaşımının aynı olmadığını" ancak yaklaşımın "çok daha iyi" olduğunu söyledi.

"Kosova konusunda da aynı yaklaşıma sahipler" diyen Vucic, "Batı ve Doğu'nun ne söyleyeceğine" çok dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vuciç Pazar günü yaptığı açıklamada, yeni Arnavut belediye başkanlarının Kosova Polisinin yardımıyla Zveçan, Leposaviq ve Zubik Potok belediye binalarına girdiği Mayıs ayının sonundan bu yana gerginliğin arttığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplarla görüşmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: https://lajmifundit.al/kosoverajon/vucic-albin-kurti-do-lufte-i1232855 (Erişim tarihi, 25.06.2023)

Bu içerik 25.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.