Vucic, “Yeni Siyasî Hareketi” duyurdu.

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Sırp çıkarlarını Doğu veya Batı karşısında herhangi bir jeopolitik konumlandırmanın önüne koyacağını söylediği yeni, geniş bir siyasî "hareket" yaratıldığını duyurdu.
Eleştirmenler, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın yeni ve geniş bir siyasî hareket yaratmaya çalışması konusunda, iktidar partisinin popülaritesindeki düşüşe işaret ediyorlar ve Vucic’in gelecekteki zorlu kararların suçunu yaymaya çalıştığını söylüyorlar.
Vucic, daha önce milliyetçilerden liberallere kadar geniş bir yelpazede siyasî seçenekleri bir araya getiren bir "Sırp bloğu"nun yaratılmasından söz etmişti, ancak planın ayrıntıları belirsizliğini koruyor. Pazartesi akşamı hükümet yanlısı Pink TV'ye konuşan Vucic, yeni hareketin altı ay içinde "Sırbistan'ın hayatta kalması ve ilerlemesi için ulusal bir hareket" olarak kurulacağını söyledi.
2017'den beri cumhurbaşkanı olan Vucic yönetimindeki Sırbistan, Ortodoks müttefiki Rusya ile köprüleri yakmadan, resmî olarak Avrupa Birliği ile daha yakın entegrasyon arayışındaydı.
Vucic'i eleştirenler, bu yeni "hareket"in, bir dizi yolsuzluk ve organize suç skandalıyla Nisan ayında yapılan son seçimde oy oranını 2020'de % 17 oranında düşüren iktidardaki İlerleme Partisini canlandırmaya yönelik bir girişim olduğunu söylüyorlar. Partinin başkent Belgrad üzerindeki etkisi de düşüyor. Ayrıca, Sırbistan'ın karşı karşıya olduğu Kosova ile ilişkiler, Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına uyum sağlama baskısı ve yaklaşmakta olan enerji ve yaşam maliyeti krizi gibi büyük zorlukların sorumluluğunun paylaşılmaya çalışıldığı da belirtiliyor.

 

Bu içerik 21.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.