Vuçiç: “Kosova'nın Sırbistan'ın AB üyeliği için şart olduğunu çok iyi biliyoruz.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a geldi. Merkel, Belgrad Sarayı’nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç tarafından resmî törenle karşılandı.

Resim

Alman şansölyesiyle, saraydaki görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında Vuciç, Sırbistan ve Batı Balkanlar için yaptığı her şeyden dolayı Angela Merkel'e içten şükranlarını sundu. Vuçiç ayrıca Kosova sorununun, yani Belgrad ve Priştine arasındaki ilişkilerin düzelmesinin Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne katılımının bir şartı olduğunu "çok iyi biliyoruz" diyerek, donmuş ihtilafın çözüm olmadığını söyledi. Ayrıca Angela Merkel'den sonra Avrupa'nın nasıl görüneceğinden korktuğunu da itiraf etti.

Merkel ile Sırbistan'ın Avrupa entegrasyonu ve Belgrad'ın dış politikasının birliğin dış politikasıyla uyumlu hale getirilmesi hakkında konuştuğunu ve son dört ayda uyumun yüzde 46'dan yüzde 62,5'e çıktığını vurguladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vuçiç, "Priştine'nin kendi anayasası olduğunu söylediği gibi, Sırbistan'ın da kendi anayasası var, ancak biz olası tüm uzlaşma çözümlerini tartışmaya hazırız." dedi. Vuçiç ayrıca, Belgrad ve Priştine ile karşılıklı ilişkilerini serbestçe insan, mal ve sermaye akışına sahip olacak şekilde düzenlemeleri halinde uzlaşmanın daha yakın olacağına dair güvenini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, özellikle Sırbistan ve Almanya arasındaki ikili işbirliğinin sonuçlarına dikkat çekerek, bugün Sırbistan'daki Alman şirketlerinde 72 binden fazla kişinin çalıştığını ve iki ülke arasındaki dış ticaret alışverişinin 2010 yılından itibaren üç kat artarak altı milyar avroya ulaştığını vurguladı.

 

 

Bu içerik 13.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 162 kez okundu.