Vuçiç: “ABD ile iş birliğini geliştirmek önceliklerimizden birisi”

Resim
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Amerikalı senatörlerle yaptığı görüşmede ABD ile iş birliğinin geliştirilmesinin Sırbistan'ın dış politika önceliklerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Senatörlerin de Sırbistan ile ABD arasındaki iş birliğinin önemini vurguladıklarını belirten Vuçiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin ekonomik ve siyasî iş birliğinin güçlenmesini sağladığını belirtti.

Vuçiç ayrıca "Ticaret hacmimiz bu yıl 1,2 milyar dolara ulaşacak, bu da ekonomik ilişkilerimizde önemli ilerlemeler olduğunu gösteriyor. Çeşitli iş birliği alanlarının daha da yoğunlaştırılmasını ve karşılıklı çıkara yönelik belirli projelerin hayata geçirilmesini umuyoruz." dedi.

Vuçiç, Ukrayna'daki kriz ile alakalı olarak da Sırbistan'ın BM Genel Kurulunda ve diğer uluslararası organlarda kullandığı oy ile de ortaya koyduğu uluslararası hukuk, toprak bütünlüğü ve devletlerin siyasî bağımsızlığı ilkelerine saygı gösterme taahhüdünü vurguladı.

Vuçiç Washington'a Sırbistan'ın AB üyeliği konusunda verdiği sürekli destek için de teşekkür etti. Vuçiç bölgedeki durumla ilgili olarak Sırbistan'ın, Bosna-Hersek'in ve Bosna Hersek içindeki Sırp Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirtti. Bölgede istikrarı korumanın ve başta ekonomi alanında olmak üzere tüm alanlarda iş birliğini güçlendirmenin Sırbistan için kilit öneme sahip olduğunu vurgulayan Vuçiç, bölgeyi daha da geliştirmeyi ve tüm vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan "Açık Balkan" girişimini başarılı bölgesel iş birliğinin bir örneği olarak gösterdi.

Sırbistan Başbakanı Brnabiç de senatörlere Sırbistan’ın en önemli dış politika önceliklerinden birisi olan AB’ye üyelik yolunda verdikleri destek için teşekkür etti ve Sırbistan Hükümeti'nin ABD ile ortaklığı güçlendirmeye kararlı olduğuna dikkat çekti. Brnabiç ayrıca ABD’ye Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğa katılımlarından dolayı teşekkür etti ve Belgrad'ın diyaloğa bağlı olduğunu ve Priştine ile müzakereleri sürdürmeye tamamen hazır olduğunu yineledi.

Bu içerik 19.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.