Von der Leyen, Plenković ve Rutte Bosna Hersek Parlamenter Meclisi üyeleriyle buluştu

Resim

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Saraybosna’ya gelerek yerel yönetim temsilcileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdiler.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, görüşmelerden sonra, Bosna Hersek’in AB yolunda kaydettiği ilerlemeye şahit olduğunu ancak daha fazla netice ve reformların alınması gerektiğini söyledi. Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Krišto ve başkan yardımcılarıyla yaptığı görüşme ardından, ülkenin AB'nin dış ve güvenlik politikasına tam uyum sağladığını belirterek övgüde bulundu.

“Avrupa yoluna güçlü bir bağlılık gösterdiniz. 2022 yılında aday ülke olmalarının sebeplerinden biri de budur. Bu, daha fazla ilerleme için büyük bir teşvikti ve geçen Aralık ayında AB, ülkeniz üyelik şartlarını yeterli ölçüde yerine getirdiğinde katılım müzakerelerini başlatmak yönünde tarihi bir karar aldı." diyen Avrupalı ​​yetkili, Bosna-Hersek'in bir miktar ilerleme kaydettiğini de sözlerine ekledi.

Kendisi ayrıca Saraybosna'yı ziyaret eden Hollanda ve Hırvatistan başbakanları Marko Rutte ve Andrej Plenković ile ortak basın toplantısında konuştu. “Ülkenizin ilerlemek için birlik olması halinde ne gibi sonuçlara ulaşabileceğinizi gösterdiniz. Ne kadar çok sonuç elde ederseniz, benim bu ilerlemeyi yansıtacak bir rapor hazırlamamda bana o kadar çok yardımcı olursunuz" diyen Von der Leyen, ayrıca meslektaşları Rutte ve Plenković ile Bosna Hersek’i Avrupa Birliği'nde görme konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

“Bosna Hersek’i Avrupa Birliği'nde benzersiz, bölünmez ve egemen bir devlet olarak görüyoruz ve bunun üzerinde çalışmak ortak hedefimizdir. Seçtiğiniz bu yolu kabul etmek ve hiçbir şeyin sizi bu yoldan alıkoymasına izin vermemek sizin elinizde." dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, müzakerelerin başlamasından önce Bosna-Hersek için Avrupa Komisyonu görüşünde yer alan 14 öncelik konusunda önemli ilerleme sağlanması gerektiğini ve ülkenin hâlâ yapacak çok işi olduğunu söyledi.

Rutte, "Bosna Hersek’in Avrupa hedeflerini destekliyoruz, çünkü Bosna Hersek’in tek ve egemen bir devlet olarak Avrupa ailesinin masasında yerini alması bizim ortak çıkarımızdır. Reformlar bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Mevcut duruma baktığımızda, dürüst olmamız gerektiğini ve ülkenin ileri adımlar için gereken koşulları gerekli ölçüde yerine getirmesinden önce Bosna Hersek’in daha yapacak çok işi olduğunu söylememiz gerektiğini düşünüyorum. Müzakerelerin başlatılmasının bir sonraki aşamasına geçmeden önce, şu anda 14 temel öncelik listesinde önemli ilerleme kaydedilmesi gerekiyor" dedi

Kaynak: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2024/1/23/von-der-leyen-rutte-i-plenkovic-na-sastancima-sa-zvanicnicima-bih (Erişim tarihi, 24.01.2024)

Bu içerik 23.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.