Von der Leyen – Şimdi AB’nin teslim etmesi gerekiyor, ancak bir adım daha kaldı

Resim

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Üsküp’te Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Kuzey Makedonya’nın cesur kararlar alarak AB yolculuğunda büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Ursula Von der Leyen, Kuzey Makedonya’nın geleceğinin AB’de olduğunu ve Avrupa Birliği’nin de Kuzey Makedonya’yı istediğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ilk hükümetler arası konferansı düzenlemenin önündeki son engeli aşmak için hem Kuzey Makedonya hem de Bulgaristan ile birlikte çalıştığını ifade eden Von der Leyen açıklamasında, “Zaman kaybetmemeye çağırıyorum. Biz buraya kadar geldik, siz bu kadar yol kat ettiniz ve çok ilerleme kaydettiniz ve bunun için sizi gerçekten tebrik ediyorum. İleriye doğru bir adım daha atalım. AB ve Avrupa Komisyonu’ndaki dostlarınızın desteğine sahipsiniz, gelin ve bu ortak oturumu gerçekleştirmek için çok çalışın.” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun hedefi yılbaşı öncesinde Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın AB ile müzakerelere başlaması olduğunu belirtti.

Başbakan Zoran Zaev ise sürecin hızlandırılabilmesi için Bulgaristan ile var olan açık sorunların çözümüne yönelik adımları hızlandıracağını söyledi. Kimlik meselelerinin müzakere konusu olamayacağını ifade eden Zaev, Bulgaristan tarafının bu tutuma yönelik olumlu sinyaller göndermeye başlamasının da sevindirici olduğunu dile getirdi.

Yıl sonuna kadar Makedon diline ve kimliğine saygı gösterecek bir çözüm bulunabileceğine inandığını söyleyen Zaev, Slovenya’nın da uygun gördüğü Portekiz teklifinin uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Von der Leyen Üsküp’e Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan geldi. Ayın 30’una kadar Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek’e giderek Batı Balkanlar’daki 6 ülkeyi ziyaret etmeyi planlamakta. Söz konusu ziyaretler, 6 Ekim’de Slovenya’da yapılması planlanan AB Batı Balkanlar Zirvesi öncesinde gerçekleştirilmektedir.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi’nin de çarşamba günü Üsküp’e gelmesi beklenmektedir.

Kaynak:  https://www.slobodnaevropa.mk/a/31482449.html (Erişim tarihi, 29.09.2021)
Bu içerik 28.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 230 kez okundu.