VMRO DPMNE’nin referandum talebi Meclis Başkanı Talat Caferi tarafından reddedildi

Resim

Kuzey Makedonya’da ana muhalefet partisi VMRO DPMNE tarafından Bulgaristan ile imzalanan Dostluk, İyi Komşuluk ve İş Birliği Anlaşmasının iptali için başlatılan referandum girişimi Meclis Başkanı Talat Caferi (Xhaferi) tarafından reddedildi.
Girişimin anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Caferi, Anayasa’ya uygun olarak onaylanan uluslararası anlaşmaların iç hukuk düzeninin bir parçası olduğunu ve kanunla değiştirilemeyeceğini ifade etti.
Diğer taraftan girişimin Referandum Yasası’nın 24. maddesine uygun olduğunu savunan ülkenin ana muhalefet partisi VMRO DPMNE yetkilileri, Caferi’nin böyle bir girişimi reddetmek için hukuki bir dayanağı bulunmadığını ifade ettiler.
Bulgaristan ile 2017 senesinde imzalanmış olan İyi Komşuluk Anlaşması, 2018 yılında Meclis tarafından onaylandı. Ancak daha sonra Bulgaristan tarafı, anlaşmanın gereğinin uygulanmadığı gerekçesiyle Kuzey Makedonya’nın Avrupa entegrasyon sürecinin başlatılmasını engelleme yoluna gitti.
En son Fransa’nın yapmış olduğu teklif ile Kuzey Makedonya, Hükümetler Arası Konferansı gerçekleştirdi. Ancak müzakerelerin başlaması için anayasal değişikliklerin gerçekleştirilmesi şart koşulmaktadır.
Bulgarların anayasaya dahil edilmesini öngören anayasa değişikliği için iktidar, muhalefetin karşı çıkması nedeniyle mecliste gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu sağlayamamaktadır.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.mk/a/32032215.html, (Erişim tarihi, 14. 09.2022).
Bu içerik 13.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.