Vilnius’tan Miçotakis: Türkiye ile gerilim ortamında yaşamaya mahkûm değiliz

Resim
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne giderken Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmede, Türkiye ile “önemli farklılıklara” ve “deniz bölgelerinin sınırlandırılması için bir yol haritası” üzerinde anlaşmaya varma fırsatı olduğunu belirtti.
Miçotakis, “Ukrayna’daki savaş birkaç kilometre ötede devam ederken ittifakın temel ilkelerini yeniden teyit etmek her zamankinden daha gerekli” dedi.
“Çok yakında dostumuz İsveç’in İttifak’ın 32. üyesi olacağı” umudunu dile getirerek, Türkiye’nin İsveç’in Kuzey Atlantik İttifakı’na katılması yönündeki kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeye de değinen Başbakan, bunun Türkiye ve Yunanistan’daki seçimlerden sonra yapacakları ilk görüşme olacağını söyledi.
Miçotakis, “halktan aldığımız güçlü yetki, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden başlatılması yönünde atılmış bir ilk adımdır. Türkiye ile sürekli bir gerilim ortamında yaşamaya mahkûm değiliz. Türkiye ile önemli farklılıklarımız olmasına rağmen, deniz alanlarının sınırlandırılması için bir yol haritası üzerinde anlaşabiliriz” dedi.
Başbakan, “son aylarda iki ülke arasındaki ilişkilerde olumlu bir iklim oluştu ve bu olumlu iklimin üzerine bir şeyler inşa etmeyi ve her iki halkın da yararına olacak bazı önemli adımlar atmayı umuyor ve sabırsızlıkla bekliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Bu arada Yunan hükümet kaynakları, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kritik görüşmeden önce, Türkiye ile Batı arasındaki yakınlaşmanın gelişimini olumlu olarak nitelendirmektedirler. F-16 konusunda ise dört yıl önce komşu ülkenin herhangi bir kısıtlama olmaksızın 100 adet 5. nesil ABD F-35 savaş uçağı alabileceğini; ancak bugün F-16 gibi savaş uçaklarının yenilenmesi ve edinilmesi konusunda Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nin kısıtlamalarına tabi olduğuna dikkat çekmektedirler.
 

 

Bu içerik 11.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.