Vilnius’ta Dendias – Güler görüşmesi

Resim
5 Temmuz 2023 tarihinde Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias ile Türk mevkidaşı Yaşar Güler arasında yapılan telefon görüşmesinde Türkiye ile Yunanistan arasında güven arttırıcı önlemler konusundaki görüşmelerin yeniden başlatılması kararlaştırıldı.
Güven arttırıcı önlemler sürecinin yeniden başlatılmasına ilişkin ayrıntıların sonraki hafta iki bakanın NATO Zirvesi süresinde bir araya geleceği Vilnius’ta netleştirileceği açıklandı.
Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Sayın Dendias ve Sayın Güler göreve başlamaları dolayısıyla karşılıklı tebriklerini sunarken, önümüzdeki dönemde de Yunanistan ve Türkiye arasındaki iyi havanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladılar. 
İki bakanın Vilnius’ta bir araya gelmesi, önceki günlerde de bekleniyordu zira Atina ve Ankara, 25 Haziran seçimlerinden önce Türk-Yunan diyaloğunun askeri düzeydeki güven arttırıcı önlemler mutabakatlarından önde gelmesi konusunda anlaşmış görünüyor. Önümüzdeki dönemde Dışişleri Bakanlığı’nın da güven arttırıcı önlemler konusunda resmi düzeyde bir rol oynayıp oynamayacağının görülmesi bekleniyor.
Bu arada dün (05.07.2023) Malta Cumhurbaşkanı George Vella, Atina’yı ziyaret ederek Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile bir araya geldi. Her iki başkan da göç konusuna özel bir vurgu yaparak, giderek artan mülteci ve göçmen akınının sadece Yunanistan ve Malta gibi kıyı devletlerinin sorunu olmadığının altını çizdi. Sakellaropoulou, “AB’nin dış sınırlarının korunması bir önceliktir; ancak bu, en yüce değer olan insan hayatını koruma görevimizle el ele gitmelidir. Bununla birlikte göç sadece kıyı devletlerinin değil, dayanışma içinde ve üçüncü ülkelerle yakın iş birliği içinde, temsil ettiği değer ve ideallere sadık kalarak bu sorunla mücadele etmesi gereken tüm Avrupa ailesinin meselesidir” dedi ve kısa bir süre önce Pilos açıklarında meydana gelen trajik gemi kazasına değinerek bunu devam eden insani krizin bir başka örneği olarak nitelendirdi.
Malta Cumhurbaşkanı da kendi tarafından Yunanistan ve Malta arasında giderek artan yakın ilişkilere değindi ve göç konusunda henüz tüm AB ülkelerinin tam desteğini alamadığını belirtti ve “onların dayanışması kesinlikle gereklidir, çünkü bunun pratikte ifade edilmesi gerekir. Akdenizli AB üyesi ülkeler olarak, diğer üye ülkelere sadece AB’nin iç meseleleriyle ilgilenmemeleri gerektiğini belirtmeli ve hatırlatmalıyız. Akdeniz ülkelerinin güvenlik, istikrar ve refahını tehdit eden tehlikeleri sürekli aklımızda tutmalıyız. Zira işler bu yönde ilerlerse, bunun tüm AB üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır” dedi.  
 
Bu içerik 06.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.