Varhelyi’den Kosova’ya “Açık Balkan” girişimine katılma çağrısı. Kosova hükümeti Varhelyi’yi sorguluyor

Tiran’da düzenlenmekte olan “Açık Balkan” girişimine çevrimiçi katılan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, girişime açık olan üç ülkeye desteklerini bildirerek bunu reddeden diğer üç ülkenin de bu girişime katılmaları çağrısında bulundu.

“Girişimin, bölgesel işbirliğine aynı zamanda birlikte gelişmeye hazır olan bölgenin sunduğu en iyi mesaj olduğunu düşünüyoruz” diyen Varhelyi, bu girişimin Balkanlar ve AB yararına olacağından Kosova, Karadağ ve Bosna Hersek gibi diğer üç ülkeye de bu girişime katılmaları çağrısında bulundu.
Resim
RTV Dukagjini’ye konuşan Kosova Başbakanı Danışmanı Jeton Zylfaj, tesis edilmeye çalışılan bölgesel işbirliğine alternatif teşkil edeceğinden “Açık Balkan” girişiminin AB tarafından birkaç kez reddedildiğini söyledi.

Sırbistan’ın demokrasi konusunda ciddi gerileme gösterdiği bir dönemde Varhelyi’nin Sırbistan raporlarını sürekli olumlu göstermesini sorgulayan Zylfaj, Varhelyi’nin görüşlerinin temsilcisi olduğu AB ülkeleri ve bilhassa Almanya ile uyuşmadığını ifade etti.

Son olarak da Kosova’nın, Vuçiç’in başlattığı girişim ile değil, Avrupa Birliği’nin kurallarının geçerli olmasıyla korunacağını vurguladı.

Bu içerik 21.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.