Varhelyi, Kosova için bir yol haritası oluşturmada yardım etmeye hazırız

Resim

AB ile Batı Balkan ülkeleri arasındaki zirve geçen hafta yapıldı. Bu zirveden sonra 27 üye ülkenin liderlerinin siyasi anlaşmalarının sadece, AB'ye aday ülke statüsünün Ukrayna, Moldova ve bazı kriterlerin yerine getirilmesi şartı ile Gürcistan'a verilmesi gibi konularda oldu. Ancak 27 üye ülkenin, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'a üyelik müzakerelerinin başlaması için bir tarih vermedi.

Avrupa Parlamentosu dün Brüksel'de bu zirve sonrası son gelişmelerle ilgili bir oturum düzenledi. Oturumda, “Rusya'nın Ukrayna'ya Saldırması Sonrası AB Genişleme Politikaları” konusu ele alındı.

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve İyi Komşuluktan Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, Avrupa Parlamentosu'na hitaben bu zirvenin sonuçları hakkında bilgi verdi.

“Üye ülkelerle birlikte Kosova'ya, belirli endişeleri ele almak için bir yol haritası oluşturmada yardım etmeye hazırız. Kosova'ya yardım etmek için üye ülkelerin yetkilileri, kolluk kuvvetleri ve polis güçlerinin sahada devreye girmesi gerekiyor. Bu süreç için Kosova'ya tüm mali, teknik ve siyasi yardımı vermeye hazırız." diyen Varheyli, Kosova Hükümeti’nin AB'nin liberalleşme yol haritasında belirlediği toplam 95 kriterden her birini yerine getirdiğini ancak sürecin, başta Kosovalıların serbest dolaşımı konusunda çekincelerini dile getiren Fransa olmak üzere, bazı AB üye ülkeleri tarafından defalarca engellendiğini bildirdi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik diyalogla ilgili olarak Varhelyi, her iki ülkenin de görevlerini yerine getirirken net bir kararlılık göstermesi gerektiğini söyledi.

Varhelyi, bölge ülkelerine, eğer Avrupa Birliği'nin yatırım planından ve ekonomisinden yararlanmak istiyorlarsa, birbirleriyle işbirliğini artırma çağrısında bulundu.

 

Bu içerik 27.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 59 kez okundu.