Uzmanlar çiftçilere ürünlerini depolamaları ve sonbaharda satmalarını öneriyor

Resim

Bu yıl Arnavut çiftçiler buğdayı geçen yılın yarı fiyatına bile satamıyor. Kilogramı 55 lek olan buğdayın bugün fiyatı kilogramı 26 lek'i geçmiyor.

Uluslararası pazarlarda bol miktarda buğday bulunduğundan ve rekabet gücü yüksek olduğundan, buğday işleyicileri için bu fiyat kabul edilebilir.

Un Üreticileri Birliği Başkanı Adi Haxhiymeri, “Hasattan hemen sonra tüm dünya buğday piyasasında bir tıkanıklık yaşanıyor. Eylül ayına kadar dünya çapında üretilen buğday miktarı depolanamadığı için arz talepten fazladır. Biraz da İtalya, Fransa, Ukrayna, Rusya, Sırbistan'da çekiliyor. Bugün Dıraç'ta boşaltılıyor. Avrupa'dan ve bu bölgelerden gelen buğdayın tonu 260 dolardan geliyor" dedi.

Geçen yılın fiyatlarının geri gelmesi zor görünüyor. Dünya ve Avrupalı üreticiler, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma riski nedeniyle buğday ekim alanlarını artırdı.

Tarım uzmanı Shkelzen Marku, “Geçen seneki fiyatlara çok alıştık. Kriz ve tedarik zincirinin aksaması nedeniyle fiyat yüksekti. Bu yıl farklı bir durumdayız. ABD, Kanada, Hindistan ve Çin, geçen yıl yaşanan kıtlığı dengelemek için buğday üretimini artırdı. Üretimdeki artış ve piyasaların yeniden düzenlenmesi, piyasanın normal çalışmasına ve fiyatın bu yıl da olması gereken yere gitmesine neden oldu. Ancak yine de fiyatın kriz öncesi 2021'den daha yüksek olduğunu ifade etmek gerekmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: https://telegrafi.com/cmimi-ulet-grurit-ekspertet-udhezojne-fermeret-te-magazinojne-mallin-dhe-ta-shesin-ne-vjeshte/ (Erişim tarihi, 09.08.2023).

Bu içerik 05.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.