Üst düzey siyasilerden ABD, İngiltere ve AB’ye ortak mektup: Kosova-Sırbistan ilişkilerine yaklaşımınızı yeniden gözden geçirin

Resim

Aralarında Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve sekiz diğer ülkenin dışişlerinden sorumlu meclis komiteleri başkanları ve birçok milletvekili ile Avrupa Parlamentosu üyesinin bulunduğu üst düzey siyasetçiler, ABD, İngiltere ve AB’nin üst düzey yetkililerine ithafen ortak bir mektup sundu. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin dikkatine sunulan ortak mektup, bu üç aktörü Kosova-Sırbistan ilişkilerine yönelik ortak yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmeye çağırıyor.

Kosova-Sırbistan ilişkilerine yönelik mevcut tutumun çözüm getirmekten uzak olduğunu belirten üst düzey siyasiler, bu üç aktörün “Belgrad-merkezli bir Balkan politikasını” kabul etmemelerini ve bunun yerine geliştirecekleri yeni yaklaşımda denge ve orantılılık ilkelerini gözetmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor. Kosova’nın Mayıs ayında ülkenin kuzeyinde yaşanan olayların ardından karşılaştığı zor duruma da dikkat çeken mektup, hem üç Kosovalı polis memurunun keyfi olarak gözaltına alınmasının ardından Sırbistan’a gerekli baskının yapılmamasının hem de KFOR birimlerine yapılan saldırının sorumluluklarından hesap sorulmamasının mevcut tutumun tarafsızlık eksikliğini ortaya koyduğunu dile getiriyor.

Kaynak: https://europeanwesternbalkans.com/2023/08/07/chairs-of-foreign-affairs-committees-mps-and-meps-urge-us-uk-and-eu-to-reconsider-approach-to-kosovo-and-serbia/ (Erişim tarihi, 08.08.2023)

Bu içerik 07.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.