USAID Başkanı Samantha Power: Bosna Hersek entitesi olan Sırp Cumhuriyeti’nin milletvekilleri ateşle oynuyor

Resim

ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power, Bosna Hersek entitesi olan Sırp Cumhuriyeti’nden gelen milletvekillerinin ateşle oynadıklarını ve böylelikle Bosna Hersek'te yeni bölünmelere yol açtıklarını söyledi.
Power, "Sırp Cumhuriyeti entitesi için paralel bir yargı kurumu oluşturmak, rüşvetçi aktörlerin çıkarlarına hizmet ederken, Sırp Cumhuriyeti entitesi vatandaşlarını ve aynı zamanda tüm Bosna Hersek'teki vatandaşları daha fazla istikrarsızlığa maruz bırakmaktadır. Sırp Cumhuriyeti entitesi milletvekilleri böylece bölünmelere yol açıyor, ateşle oynuyor" dedi.
ABD Bosna Hersek Büyükelçiliği geçtiğimiz günlerde, Sırp Cumhuriyeti entitesi siyasi liderlerinin Ulusal Entite Meclisi'nde (NSRS) Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi konulu bir yasa tasarısını onaylamasının ardından yargının şeffaflığını ve yolsuzluk uygulamalarının sorumluluğunu baltalamak için bir adım attığını açıkladı.
ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklamada, "entite düzeyinde yeni bir Yargı ve Savcılık Konseyi'nin kurulması suçluların zenginleşmesine ve yolsuzluğun gelişmesine olanak sağlayacaktır. Başta Sırp Cumhuriyeti entitesi vatandaşları olmak üzere, tüm Bosna Hersek vatandaşlarının temel yasal haklarını tehlikeye atacak, anayasaya aykırı bir organ oluşturacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Taslağın Entite Meclisi (NSRS) tarafından kabul edilmesinin ardından, yasanın kabulüne yönelik bir diğer adım da kamuya açık bir duruşma yapmaktır. Bu bağlamda, ABD Büyükelçiliği, Sırp Cumhuriyeti entitesi vatandaşlarına makamlarının bu yasayı geçirmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/samantha-power-zakonodavci-u-rs-u-se-igraju-vatrom/220212034 (Erişim tarihi, 13.02.2022)

Bu içerik 13.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.