Üreticiler Ukrayna’dan gümrüksüz tahıl ithalatını protesto etmek için yolları ve limanları kapattı

ResimBulgaristan’daki tahıl yetiştiricileri, Ukrayna’dan tahıl ithalatı için kullanılan liman ve sınır noktalarına giden yolları kapattılar. Protestocular, Ukrayna menşeli ithalatın vergilerden muaf tutulmasını öngören AB Yönetmeliği’nin Bulgaristan’da uygulanmamasını talep ediyor. Protestocular, tahıl ve yağlı tohumlar için piyasa fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılamadığını iddia ediyor.

Üreticilerin protestolarından ötürü sınır noktalarına ve limanlara giden yollardaki trafik olumsuz etkilendi. Burgaz, Varna ve Dobriç’ten yüzlerce tahıl üreticisi protestolara katılarak Ukrayna’dan gümrüksüz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini talep etti. Protestocular ayrıca Bulgar tarımının içinde bulunduğu vahim durumdan, tüccarların Bulgar tahıl ve yağlı tohumlarını satın almayı reddetmesinden ve Bulgar tarım üreticilerinin rekabet gücünün kaybolmasından dolayı yaşadıkları sorunları dile getiriyorlar.

Ulusal Tahıl Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İliya Prodanov, Bulgar üreticilerin korunması ve ürünlerinin adil fiyatlarla pazarlanması gerektiğini söyledi. “Her yıl yaklaşık 2 milyon ton ayçiçeği üretiyoruz ve bunun şimdiye kadar %5 ila %10’u satıldı. Yaklaşık 4 milyon ton buğday ise depolarda bekliyor” dedi ve alım fiyatının maliyetin %40 altında olduğunu da sözlerine ekledi. Sadece ayçiçeğinden kaynaklanan zararın 800 milyon leva civarında olduğu belirtildi.

Bu içerik 29.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.