Ünlü Arnavut aktör Mirush Kabashi hayatını kaybetti

Resim
Tanınmış Arnavut aktör Mirush Kabashi, 75 yaşında vefat etti. Haber, Kabashi’nin 5 Aralık gece yarısı öldüğünü bildiren aile üyeleri tarafından duyuruldu.
Sanatçının aile üyeleri “Sevgili dostlar, meslektaşları ve iyi dileklerde bulunan herkes, MIRUSH KABASHI’nin 5 Aralık Salı günü gece yarısından sonra vefat ettiğini derin bir üzüntüyle bildiririz. Günün detayları, cenaze saati ve anma törenleriyle ilgili olarak ilerleyen saatlerde sizlerle iletişime geçeceğiz. Saygılarımızla Kabashi Ailesi!” açıklamasıyla duyurdu.
Mirush Kabashi, beyazperdede ve tiyatroda düzinelerce benzersiz karakter yarattı; şakalarıyla hatırlanan ve günlük konuşmanın bir parçası olan karakterlerden oluşan bir galerisi vardı. Pek çok sosyal davanın aktivisti, ulusal meselenin güçlü sesiydi.
Sanatı ve hizmetiyle topluma verdiği her şeyle her zaman hatırlanacaktır. Ayrıca “Sevdiğin bedenin, ruhun değeri vardır” sözüyle de anılacaktır.
Mirush Kabashi, 17 Nisan 1948’de İşkodra’da doğdu ve Dıraç’ta büyüdü. Aslen Yakovalı olan Arnavut sanatçı, tiyatro ve filmlerde yaklaşık 100 rolün oyuncusu olarak arkasında zengin bir sanatsal miras bıraktı. Çeşitli rolleri arasında en özel olanı “Sokrates’in Son Apollogiası”ndaki Sokrates rolüdür.
Ayrıca Arnavut filmografisine de büyük katkılarda bulunmuştur. Sadece bu da değil, Arnavutluk’un en büyük şiir yorumcularından biri olarak da tanımlanıyor.
2014 yılından bu yana “Ulusun Onuru” unvanını elinde bulunduran sanatçı, daha önce “Değerli Sanatçı” ve “Büyük İş Ustası” unvanlarını da kazanmıştı.
Filmografi
*  Doğaüstü (2009)
* Biz ve Lenin (2008)
* Gece (1998)
* Hem öyle, hem böyle (1989)
Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kabashi’nin ölümü nedeniyle ailesine, arkadaşlarına ve kültür camiasına başsağlığı diledi.
“Bugün Arnavut sineması büyük aktör, ikon Mirush Kabashi’den yoksun kaldı. Karizma, beceri ve bağlılığı harika bir şekilde birleştirdi, insan duygularının özüne eşi görülmemiş bir incelikle dokundu ve sinematik yaratıcılıkta silinmez izler bıraktı. Performanslarının her biri sanata olan tutkulu ve sarsılmaz bağlılığının somut örneğiydi. Aynı zamanda fedakârlığa, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine adanmış dizeleriyle Kosova'nın sanatsal sesiydi. Osmani, “Sahnedeki büyüsünün bize bıraktığı miras bize kalıcı bir hatırlatma olacak!” dedi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da onun ölümüne Facebook’ta “Elveda Mirush” yazan bir paylaşım yaptı.

 

Bu içerik 05.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.