Uluslararası baskının arttığı Kosova’da Sırp Belediyeler Birliği protestosu

ResimABD’nin Kosova Büyükelçiliği'nin Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasını müzakere etmek üzere basına kapalı bir toplantı düzenlediği gün, Kosova vatandaşları, Sırp Belediyeler Birliği talebini protesto etmek için Priştine'de protesto düzenledi. Kentteki Milli Tiyatro önünde toplanan protestocular, hükümete egemenlik haklarını koruması ve dış baskılara boyun eğmemesi çağrısında bulundu.

Basına kapalı biçimde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan ABD Büyükelçisi Jeffrey Hovnier, ABD’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu çerçevesinde taraflara doğan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi noktasında ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Priştine’ye yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunan Hovnier, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasını “kritik, önemli ve acil" olarak nitelendirdi.  ABD’nin Kosova anayasasını ihlal edecek, egemenliğini, bağımsızlığını, çok uluslu yapısını ya da demokratik kurumlarını tehdit edecek hiçbir düzenlemeyi desteklemeyeceğini ifade eden Hovnier, “Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti entitesine benzer herhangi bir yapının kurulmasına tamamıyla karşıyız” dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise konuya ilişkin yaptığı önceki açıklamalarında, bahsi geçen birliğin ülkeyi etnik hatlara böleceğini, etnik gruplar arasında paylaştıracağını ve Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti entitesine benzer bir mini devlet yaratacağını dile getirmişti. Kurti hafta başında yaptığı açıklamada ise azınlık haklarının iyileştirilmesini tartışmaktan memnuniyet duyacağını ancak bahsi geçen birliğe gerek olmadığını belirtmiş, “Ahtisaari planının onlara verdiğinden daha fazla hak isteyenler neden daha fazlasına ihtiyaç duyduklarını açıklamalılar” ifadelerinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise, Sırpların bir tür sivil toplum kuruluşu olarak birlik kurabileceklerini ancak bu birliğin hükümet tarzı yürütme yetkilerine sahip olamayacağını belirtmişti.

Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirmesi amacıyla 2013 yılında kararlaştırılmış, ancak uygulamaya konulması Kosova Anayasa Mahkemesinin kararının ardından, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, mevcut hükümet tarafından reddedilmişti.
 
Bu içerik 01.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.