Ulusal Güvenlik Danışma Kurulu, Bulgar Silahlı Kuvvetlerinin geliştirilmesi ve modernleştirilmesi hususunda anlaştı

Resim

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan'ın ulusal güvenliğine yönelik mevcut riskleri ve ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin durumunu tartışan beş saatlik bir UGDK toplantısından çıkan sonucu paylaştı. Toplantıya Parlamento Başkanı Nikola Minchev, Başbakan Kiril Petkov, Savunma Bakanı Stefan Yanev, İçişleri Bakanı Boyko Rashkov, Dışişleri Bakanı Teodora Genchovska, Savunma Başkanı Amiral Emil Evtimov, meclis grupları ve güvenlik teşkilatlarından temsilciler de katıldı.
Toplantının sonuçlarını özetleyen Cumhurbaşkanı, Bulgar Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon hızının günümüzün zorluklarını karşılamadığını ve silahlı kuvvetleri iyileştirme projelerinin dengeli bir şekilde uygulanmadığını söyledi.
UGDK katılımcıları, Karadeniz bölgesinde artan gerilimler, Orta Doğu ve Asya’da devam eden çatışmalar, uluslararası terörizm ve göçmen akışlarının Bulgaristan için büyük zorluklar yarattığı görüşünü paylaştılar.
Radev’e göre, UGDK mevcut açıkların nasıl telafi edileceğine dair birkaç teklifi onayladı:
- Hükümet, silahlı kuvvetlerin geliştirilmesine yönelik prosedürleri hızlandırmak için yasama değişiklikleri önermeli ve Ulusal Meclis’ten bu değişiklikleri dikkate alması istenmektedir.
- Hükümet, silahlı kuvvetleri geliştirmek için bir yatırım programı önermeli ve savunmaya yönelik kamu harcamalarını mümkün olan en kısa sürede GSYİH’nın yüzde 2’sine yükseltme olasılıklarını analiz etmelidir.
- Hükümet, 2024 yılına kadar Savunma Harcamalarını Artırma Ulusal Planı’nı güncellemeyi düşünmelidir;
- Savunma teçhizatının bakımı için finansman sağlanmalıdır.
- Gecikmeler telafi edilmeli ve devam eden sözleşmeler kapsamında yeni teçhizat alımı hızlandırılmalı, Kara Kuvvetleri modernizasyon projesi başlatılmalıdır.
- Hükümet, Silahlı Kuvvetlerin modernizasyonu için hedeflenen bir fon oluşturma olasılığını değerlendirmelidir.
- Hükümet, Bulgaristan’ın NATO İnovasyon Fonu'nun tam üyesi olması ve NATO’nun Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyon Hızlandırıcısına katılımından tam olarak yararlanması için adımlar atmalıdır.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2576981 (Erişim tarihi, 16.02.2022)

Bu içerik 15.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.