Ukraynalı mülteciler Bulgaristan’dan ayrılıyor

ResimBirleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin tespitine göre birçok Ukraynalı mülteci, kalacak yerleriyle ilgili artan belirsizlik nedeniyle Bulgaristan’dan ayrılıyor. 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana 700 binden fazla Ukraynalı mülteci Bulgaristan’a giriş yaptı. Şu anda ise Bulgaristan’da kalan Ukraynalı mülteci sayısı 50 binin biraz üzerindedir. Bu sayının %80’i kadınlar ve çocuklardan oluşmaktadır. Uluslararası örgüt tarafından yapılan açıklamada 5 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında 100 binden fazla Ukraynalı mülteci Bulgaristan’dan ayrıldı.

Konuya ilişkin Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun bildirdiğine göre, ayrılan Ukraynalı mültecilerin çoğu ülkesine dönerken, geri kalanı da diğer Avrupa ülkelerine gitmiştir. Bunun temel sebebi, mültecilerin konaklamasına ilişkin Hükûmetin belirlediği yerlerin ve otellerin belirsizliğinden kaynaklanmaktadır. Şu anda 12 binden fazla mültecinin faydalandığı tedbirler, Kiril Petkov’un kabinesi tarafından alınmış ve Geçici Hükûmet tarafından bu ayın sonuna kadar uzatılmıştı.

Rus saldırganlığından korunmak için Bulgaristan’a gelen Ukraynalı mültecilerin bir kısmının ülkeden ayrılmasının bir başka sebebi de kira ödemelerinde karşılaştıkları zorluklardan kaynaklanmaktadır. BM son olarak, önümüzdeki kış ayında mülteciler içindeki en savunmasız grubun Bulgaristan’da kalacağını ve korunmaya ihtiyaç duyacaklarını da belirtmiştir.

Kaynak:https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/ukrainski-bezhantsi-byagat-ot-blgariya-zashcho-505961.html (Erişim tarihi: 09.10.2022)

 

Bu içerik 09.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 128 kez okundu.