Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Bulgaristan’a ziyarete geliyor. Bunu birbirinden bağımsız birkaç kaynak Btv televizyonuna teyit etti

Zelenski’nin ziyareti önümüzdeki günlerde olması bekleniyor. Bu perşembe günü de olabilir. Ziyareti kapsamında kendisinin hükümet yetkilileri ve parlamento temsilcileri ile görüşmesi bekleniyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ziyareti, önceki 48. Millet Meclisi’nde milletvekillerinin destek için kendilerine hitap etmesini reddetmelerinin üzerine gerçekleşiyor. Ondan önce 47. Parlamento’da çoğunluk milletvekilleri yine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yı dinlemeyi reddetmişti. Kendisi Sofya ziyaretinde birkaç gün kalmış ve silah yardımı talebinde bulunmuştu; ancak o gün hükümette yer alan BSP (Bulgaristan Sosyalistleri) ve Korneliya Ninova buna engel olmuşlardı.
Dikkat çekici bir protokol detayı ise Volodimir Zelenski’yi davet edenin Cumhurbaşkanı Rumen Radev değil de Başbakanlığın olmasıdır. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya askeri yardım gönderilmesine karşı bir tavırdadır.
Geçen sene nisan ayında, savaşın başlamasından iki ay sonra “Değişime Devam” oluşumunun eşbaşkanı ve o dönemin Başbakanı Kiril Petkov Ukrayna’yı ziyaret ederek Zelenski ile görüşmüştü. Birkaç gün önce Savunma Bakanı Todor Tagarev Ukrayna’ya askeri yardım gönderiminin yakın zamanda başlayacağını açıklamıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın gelmesi beklenilirken, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu deklarasyonla Ukrayna’nın NATO üyeliğini onayladı. Bu deklarasyona GERB, DD-DB, DPS ve İTN oluşumları imza attı.

 (Erişim tarihi, 04.07.2023)
Bu içerik 04.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.