Üçlü zirvenin merkezinde enerji konusu- Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail Dışişleri Bakanları ne konuştular?

ResimYunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Lefkoşa’da mevkidaşları İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile bir araya geldi. Dendias burada Atina’nın, Türkiye’nin “Uluslararası Hukuka saygı temelinde” Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na (EMFG) olası katılımına karşı olmadığını açıkladı.

Üç bakanın görüşmesinde ülkeleri arasında enerji konusundaki iş birliği ön plana çıkarken bu iş birliğinin güçlendirilmesi için ABD’nin katılımına dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve ABD’nin de bu iş birliğine dahil olması konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

Üçlü zirve sonrası açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı mevkidaşlarına Türk-Yunan ilişkilerinde son dönemde hâkim olan olumlu atmosfer hakkında bilgi verdiğini söyledi. Dendias ayrıca aşamalı olarak gerçekleştirilen ve EuroAsia Interconnector ve EastMed gibi halen müzakere edilen enerji planlarından bahsetti ve Doğu Akdeniz’in Avrupa’ya enerji aktarımında alternatif bir koridor olabileceğini belirtti.

Bu içerik 01.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.