Üç ülkeden Avrupa Birliği’ne mesaj

Resim

Hırvatistan, Avusturya ve Slovenya’nın dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği’ne entegre edilmesi gerektiğini, çünkü Avrupa kıtasının bu bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmanın en iyi yolunun bu olduğunu söylediler.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, ortak bir köşe yazısında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının AB'yi Doğu Ortaklığı ülkeleri (Ukrayna, Moldova ve Gürcistan) için daha da çekici hale getirdiğine dikkat çekerek, son zamanlarda Batı Balkan ülkelerinin istikrarlarına yönelik tehditleri ve artan dış politika belirsizlikleri ile karşı karşıya olduklarını söylediler.

Bakanlar bu nedenle, önceki dönemlerden farklı olarak jeostratejik perspektife daha fazla önem veren AB genişlemesine yönelik yeni bir yaklaşımı memnuniyetle karşılıyorlar.

Geçen yıl Bosna Hersek’e aday ülke statüsü verilmesi kararının stratejik değerlendirmeye dayalı olduğu belirtildi. “Bu stratejik yaklaşımın AB’nin genişleme standartlarının düşürülmesi anlamına gelmemesi gerektiğini belirtmek gerekir. Reformların eksiksiz bir şekilde uygulanması hala hayati önem taşıyor.”

İlk adım olarak AB’nin Bosna-Hersek'le katılım müzakerelerini yılsonuna kadar başlatması gerekiyor. İkinci adım, Karadağ'ın ülkede yeni hükümetin kurulmasına bağlı olan AB yolundaki reform yoluna devam etmesi, üçüncü adım ise Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakerelerde kat edilmesi gereken ilerlemedir.

Kaynak: https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/tri-jake-zemlje-poslala-poruku-europskoj-uniji-otvorite-pregovore-s-bih-do-kraja-godine/515082 (Erişim tarihi, 04.10.2023)

Bu içerik 02.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.