Turković: Eğer Vučić, Vulin ile arasına mesafe koymazsa, Bosna-Hersek’in Sırbistan’a ilhakının resmî bir politika olduğunu onaylıyordur.

Resim
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turković de Sırbistan Polis (İçişleri) Bakanı Aleksandar Vulin’in dün yaptığı açıklamalara tepki göstererek, Sırbistan Cumhurbaşkanını bu tür açıklamalardan kaçınmaya davet etti.
Turković, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin’in “Sırp dünyasının birleşmesi” üzerine açıklamalarına karşı derhal mesafe koymasını beklediğini söyledi.
“Eğer bu yapılmazsa, onun ve Sırbistan’ın resmî politikasının, Bosna-Hersek’in bazı kısımlarını Sırbistan’a ilhak etmeyi amaçladığını ve Dayton Barış Anlaşması’nı yıkmak olduğunu teyit edecektir. Sırpların birleşmesinin tek bir devlet anlamına geldiğini kararlı bir şekilde söyleyen Vulin’in açıklaması, Dayton Barış Anlaşması’nın açık bir ihlali, tüm Batı Balkanlar bölgesinin istikrarsızlaştırılması anlamına geldiğini ve 26 yıl önce kendilerini saldırganlıktan ve soykırımdan koruyan Bosna-Hersek vatandaşlarına yönelik uğursuz bir tehdit içerdiğini” belirtti.
Bakan, bu tür bir retoriğin Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić’in, Sırbistan’in Bosna-Hersek ile barış ve iyi komşuluk ilişkileri istediğini iddia ettiği tüm açıklamalarını ve politikalarını kesinlikle anlamsız kıldığını sözlerine ekledi.
“Aksine, Vulin’in açıklamaları, bölgedeki istikrarsızlığın nereden geldiğini, Bosna-Hersek’in ve bunun yanında diğer bölge ülkelerinin Avrupa yolunun bloke edilmesi ve engellenmesinin en iyi kanıtıdır. Bosna-Hersek, Dayton Barış Anlaşması’nın garantörü olan tüm ülkeleri ve Barışı Uygulama Konseyi Yönetim Kurulu’nu Vulin’in açıklamaları hakkında bilgilendirecektir.” diye sözlerine son verdi.

Bu içerik 19.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.