Türkiye ve Bulgaristan’ın Genelkurmay Başkanları, NATO’nun Doğu kanadının korunmasını müzakere ediyor

Resim

Bulgaristan ve Türkiye'nin üst düzey askeri yetkilileri, NATO'nun Doğu kanadını ve Varna’daki deniz merkezini korumadaki rolü dolayısıyla Bulgar askeri havaalanlarının deniz devriye uçuşları için kullanılması konusunu görüştüler.

Bulgaristan Genelkurmay Başkanı Oramiral Emil Eftimov, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile yaptığı ikili görüşmede şunları ifade etti: “Bulgaristan her zaman düşmanların caydırılması ve bölgenin güvenliğinin artırılması için işbirliği yapmaya hazır olan ülkelerden biri olmuştur. NATO müttefikimiz ve Bulgaristan'ın yakın komşusu olarak Türkiye, günümüzdeki güvenlik sorunlarıyla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır”.

İki komutan arasındaki görüşme, Eftimov’un Türkiye Cumhuriyeti'ne yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde gerçekleştirildi. İki taraf, bölgesel ve küresel anlamda güvenlik ortamını ve bunun istikrar ve refah üzerindeki etkisini ele aldı. Avrupa’yı Kafkaslar, Hazar Denizi ve Asya'ya bağlayan bir kavşak noktası olmasının yanı sıra Avrupa ve Avrupa-Atlantik güvenliği için de Karadeniz’in önemine vurgu yapıldı. Emil Eftimov, bölgedeki karmaşık güvenlik ortamının NATO'nun Doğu kanadını korumak için kapsamlı ve sistematik bir yaklaşıma olan ihtiyacı bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, iki ülke arasında iyi komşuluk ve karşılıklı saygıya dayalı verimli bir ikili diyaloğun sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca Karadeniz bölgesindeki güvenlik dengesinin sağlanmasında Türkiye'nin önemli rolüne vurgu yaptı.

Gerçekleştirilen ikili askeri-politik diyalog çerçevesinde, Bulgar tarafınca Bulgaristan’ın bölgesel deniz varlığına (Deniz Koordinasyon Merkezi) ev sahipliği yapma önerisi bağlamında işbirliğinin olumlu bir ivme kazanacağı düşüncesi dile getirildi. NATO'nun gündeminde tartışılan bir diğer konu, komşu Müttefik ülkeler arasında sınır ötesi hava sahası operasyonlarının yürütülmesi olasılığı oldu. 1997’den bu yana savunma işbirliğine ilişkin mevcut ikili çerçeve antlaşmasının uyarlanması olasılığı da görüşülen konular arasında yer aldı.

Bu içerik 25.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.