Türkiye’nin Kuzey Makedonya’da etkin olması, Çipras ve Miçotakis arasında polemiğe neden oldu

Resim
Yunanistan’ın eski başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri Aleksis Çipras, yakın geçmişte Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan Askerî İşbirliği Anlaşması’na atıfta bulunarak mevcut Yunan hükümetinin, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini arttırmasını engelleyemediğini iddia ederek mevcut başbakanın ülkenin millî çıkarlarını Türkiye’nin tehditlerine karşı koruyamadığını iddia etti.
İki lider arasındaki polemiği değerlendiren Yunan siyasî analistler, Türkiye’nin Kuzey Makedonya’daki etkisini buradaki Türk Demokratik Partisi üzerinden gerçekleştirdiği iddiasında bulunup söz konusu partinin geçen ay gerçekleştirdiği 10. Olağan Kurultayı’nın Anadolu Ajansı tarafından yayınlanmasını ve Türkiye’den bakan ve milletvekili düzeyinde siyasîlerin kurultaya katılmasını buna delil olarak gösterdi.
Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Kuzey Makedonya ile imzalanmış olan üç anlaşmayı parlamentoda onaylamadan Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’daki millî çıkarlarını koruyamayacağını belirten eski Yunan Başbakanı Çipras’a göre Miçotakis, radikal olan eski Başbakan Samaras’ın, kendisini Kuzey Makedonya’ya itidalli siyaset gütmekle suçlamasından ve söz konusu durumu siyasî ranta dönüştürmesinden çekindiği için Kuzey Makedonya ile imzalanan anlaşmaların Yunanistan Parlamentosu tarafından onaylanmasını istememektedir.

Kaynak: https://www.expres.mk/turskoto-vlijanie-vo-makedonija-prichina-za-konflikt-megju-micotakis-i-cipras/  (Erişim tarihi, 25.08.2021)

Bu içerik 21.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 187 kez okundu.