Türkiye ile Yunanistan arasındaki silahlanma yarışı sürüyor

Resim

ABD’nin Yunanistan’ın F-35 çok rollü savaş uçağını satın almasına ve F-16 savaş uçakları ile yükseltme kitlerinin Türkiye’ye satılmasına yeşil ışık yakması, iki sözde NATO müttefikinin aslında karşı karşıya olduğu ve rekabet halinde olduğu gerçeğini vurguluyor.

F-35 satışı, savaş uçakları açısından Yunanistan’ın avantajını teyit edecek. Ancak Türkiye’nin daha büyük silah sistemi oluşturma yetenekleri, insansız hava araçları ve gemilerdeki avantajının altını çiziyor. Sivil ve askeri liderliğin defalarca ülkenin deniz yeteneklerini 2030 yılına kadar önemli ölçüde yükseltme taahhüdünü dile getirmesine rağmen, bu inşa kabiliyeti eksikliği, yakın zamanda Yunanistan’ı donanma gemileri satın alma miktarını azaltmaya zorladı.

Yunanistan Hava Kuvvetleri hâlihazırda gelişmiş Fransız yapımı Rafale savaş uçağına sahip ve 84 F-16’yı Viper konfigürasyonuna yükseltiyor. Ancak uçak elektronik karşı tedbir sistemleri ile radarlar arasında uyumluluk sorunları olduğu için ikinci bir engele takıldı. Yunanistan ayrıca ilk F-35’leri 2030’dan çok önce almayı bekliyor. Türkiye neredeyse tamamen F-16’lara ve birkaç eski Phantom’a güveniyor. Yükseltme kitleri ve uçaklar için 900 füzenin satın alınması, daha iyi bir denge elde edilmesine yardımcı olacak.

Aslında ABD, Yunanistan’ın uçak teknolojisinde Türkiye’den bir adım önde olmasını ve Türkiye’nin İHA’lardaki açık avantajını dengelemeyi istiyor gibi görünüyor. Aslında Türkiye, silah ihracatından elde ettiği iddia edilen 5,5 milyar euroluk kazancın büyük çoğunluğunu oluşturan önemli bir İHA ihracatçısı haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan’ın kendi silah üretimini artırması ve raftan daha az silah satın alması gerektiğini söyledi. Ancak bunun gerçeğe dönüşmesi için çok şey yapılması gerekiyor.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1230237/greece-turkey-arms-race-continues/ (Erişim tarihi, 31.01.2024)

Bu içerik 29.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.