Türkiye Dışişleri Bakanı Balkan turu kapsamında Bulgaristan’ı ziyaret etti

Resim

Türkiye Dışişleri Bakanı Balkan turu kapsamında Bulgaristan’ı ziyaret etti. Dışişleri Bakanının programında mevkidaşı Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Mariya Gabriel, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Nikolay Denkov ile görüşmeler vardı.

Meclis Başkanı Rosen Jelyazkov ile de görüşmesi bekleniyor. Görüşmeler esnasında mülteci akımı, bölge güvenliği, ekonomi ve ulaşım gibi kilit konular gündeme geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ziyaretiyle ilgili merak edilen konular ilk görüşmeleriyle beraber arttı, nitekim kendisi istihbarat birimi (MİT) eski Başkanı ve Erdoğan’ın yakın çalışma ekibinde yer almaktadır.

Temsil ettiği Bakanlığın resmî sitesinde yer alan fotoğraflardan anlaşılacağı üzere ilk görüşmeleri, istifa eden HÖH (DPS) eski genel başkanı Mustafa Karadayı ve partinin eşbaşkanları olmaları beklenen Delyan Peevski ve Doç. Dr. Cevdet Çakırov olduğu görülmektedir. Ne konuştuklarını soramadık, çünkü resmî açıklamalar çerçevesinde soru sorma imkânı tanınmadı. Ancak hem Bulgaristan hem de Türkiye soydaşlarının önemli konu olduğunun altını çizdiler.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Bulgaristan’da var olan soydaşlarımıza Bulgaristan Türklerine gelince, onların mutluluğu ve refahı, Türkiye için önemli olan konular. Soydaşlarımızı en kalbi duygularla selamlamak ister ve kendileriyle ilgili çalışmalardan dolayı Bulgaristan hükümetine teşekkür ederim”dedi.

Hakan Fidan Bulgaristan’a dönüşümlü hükümet değişikliğinden, Büyükelçinin görevinin bitişinden ve HÖH’ün Milli Kongre’sinden önce geldi. İyi komşuluk ilişkileri, NATO müttefikliği, bölgedeki güvenliği koruma ve Karadeniz gibi konular iki Bakan’ın öncelikleriydi.

Mariya Gabriel “Bulgaristan, Türkiye’nin Avrupa (Batı) yolculuğunu her daim desteklemiş ve destekleyecektir. Onu için AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden gündeme alınması teklifini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’dan mart ayında Türkiye’yi ziyaret etmek üzere Mariya Gabriel’i davet etti. Görüşme esnasında iki ülkede yer alan kültürel mirasın korunması da görüşüldü.

Gabriel “Kendi açımızdan, merkezi Bulgaristan'da bulunan bölgesel bir sualtı kültür mirası merkezi oluşturma çabalarını takdir edeceğiz" diye ilave etti.

Bugünkü görüşmenin ardından “Enerji ve İklim” grubu kurulacak. Bulgaristan ve Türkiye’nin hedefleri arasında ticari alışverişin 7 milyardan 10 milyara çıkması öngörülmektedir.

  Kaynak: https://bntnews.bg/news/turskiyat-vanshen-ministar-na-poseshtenie-u-nas-v-ramkite-na-balkanska-obikolka-1265049news.html (Erişim tarihi 30.01.2024)  

Bu içerik 30.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.