Türkiye, Kosova’da en çok doğrudan yatırım yapan üçüncü ülke oldu

Resim

2022 yılında Kosova ile Türkiye arasındaki ticaret borsaları (ticari işlemler) 860 milyon avronun üzerine çıkarken, bu yıl hedef bir milyar avroya ulaşmıştır.
İki devlet arasındaki iyi ekonomik ilişkilerin değerlendirildiği ve iki devlet arasındaki ticaret alışverişlerine ilişkin rakamların verildiği Kosova-Türk Ticaret Odası’nın kuruluşunun 15. yıl dönümü notunda (dönümünde) bu durum dile getirildi.
Zeri.info’da sunulan istatistiklere göre Türkiye’nin Almanya ve İsviçre’den sonra Kosova’da en fazla doğrudan yatırım yapan üçüncü ülke oldu.
Kosova-Türk Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Balkız, Kosova ile Türkiye arasında bir ticaret dengesizliğin var olduğu, ancak bunun için Kosova ile ithalat-ihracat oranını iyileştirmeye kararlı olduklarını söyledi.
Zeri.info istatistiklere göre geçen yıl Kosova’nın Türkiye’ye ağırlıklı olarak alüminyum ve tekstil ürünleri olmak üzere 23,5 milyon avroluk ihracat yaptığını yazmaktadır.
Bu arada Türkiye, Kosova’ya başta akaryakıt, çelik ve plastik ürünleri olmak üzere 842 milyon avroluk ithalat yapmıştır.
Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik rakamları gösteren Balkız, Türkiye’den 2022’den itibaren 453 milyon avroya ulaşan doğrudan yatırımlara da değindi ve bu yatırımlar ağırlıklı olarak enerji, finans, lojistik, havacılık vb. alanındadır.
Zeri.info’nun bildirdiğine göre, Kosova’daki Türk yatırımlarından yaklaşık 10 bin istihdam yaratıldığını söylendi.
Balkız, “Türkiye’den Kosova’ya yapılan yatırımlar doğrudan ve dolaylı olarak istihdam yaratmayı hedefliyor ve Türkiye’nin Kosova’ya doğrudan yatırımları sayesinde yaklaşık 10 bin istihdam yaratıldığını” vurguladı.
Kosova’daki Türk yatırımcıların, kalifiye işçi sıkıntısı yaşadıkları için kurumlardan yurtdışından işçi getirme prosedürlerini kolaylaştırmalarını istediklerini söyledi.
Bu gerçekten firmaların ihtiyaçları ile alakalı, firmaların bize ilettiği bilgilerden sonra bizim yetkililere ilettiğimiz bilgilerden kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim” diye belirtti.
 

 

Bu içerik 21.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.