Türkiye, Bulgaristan'ın AB dışındaki önde gelen ticaret ortağı

ResimEkonomi ve Sanayi Bakanı Bogdan Bogdanov, her iki ülkeden 250’den fazla şirketin katılımıyla Bansko’da düzenlenen Bulgaristan-Türkiye İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) dışındaki önde gelen ticari ve ekonomik ortakları arasında yer almakta ve Türk şirketleri ülkemizdeki en büyük yatırımcılar arasında yer almaktadır. 2022’de iki ülke arasındaki ticaret hacmi rekor düzeye ulaşarak 7,3 milyar avroyu aştı. Bu rakam, 2021’e göre %40 oranında artış olduğunu gösteriyor” diye kaydetti.
Foruma konuk olan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, açılışta yaptığı konuşmada özellikle güvenlik, enerji, ticaret ve yatırım alanlarında iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin altını çizdi.
Bakan Bogdanov, Bulgaristan’da halihazırda 2 bin 200'ün üzerinde Türk firması bulunduğunu ve bunların Bulgaristan’daki yatırımlara olan ilgisinin önemli ölçüde arttığını vurguladı. Onun ifadesine göre bu, birkaç gün önce bir Türk şirketinin açıkladığı Şumnu’daki üretim tesisinin modernizasyonu ve genişletilmesine yönelik 50 milyon avro daha yatırım yapma niyetiyle de doğrulanıyor.
Bakan, “Bulgaristan'ın ürettiği ürünlerin tedarik zincirinde artış yaşamasından gurur duyuyoruz. Şirketler giderek daha yenilikçi çözümler uyguluyor ve verimliliklerini ve dolayısıyla Bulgaristan ekonomisinin rekabet gücünü artırıyor” diye yorum yaptı.
Bogdanov, 9 Mayıs’ta Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile de telefon görüşmesi yaptığına dikkat çekti. Bakan’ın ifadesine göre ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi ve iki ülke arasındaki sınır kontrol noktalarından geçişlerde trafik yoğunluğunu azaltmak için hükümetin hangi önlemleri alabileceğini tartıştı.
İkinci kez düzenlenen forum, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize ediliyor. Bu yılki forumun öne çıkan konu başlıkları otomotiv endüstrisi, imalat, sağlık, inşaat, enerji, mobilya, bilişim sektörleri ve dış kaynak kullanımı, danışmanlık ve turizm hizmetleridir. İş forumunun amacı, iş dünyası temsilcileri arasındaki ikili ilişkileri harekete geçirmek, deneyim, fikir, uzmanlık alışverişi için fırsatlar sağlamanın yanı sıra ülke ve bölgede ortaklıklar ve kalkınma için yeni fırsatları ortaya çıkarmaktır.

Bu içerik 10.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.