Türk-Yunan İlişkileri için Atina: Huzur ortamı sağlamanın en güvenli yolu tek anlaşmazlık konusunu ortadan kaldırmaktır

Resim

Diplomatik kaynaklara göre, Türk heyeti 22 Nisan’da Güven Artırıcı Önlemlerin (CBM) bir sonraki turu için Atina’ya gelecek. Olumlu gündem konulu toplantı ise 26 Nisan’da İstanbul’da yapılacak. Aynı kaynakların belirttiği gibi, Yunanistan Başbakanı’nın Türkiye ziyareti için kesin bir zaman belirlenmedi, ancak mayıs ayı ortasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Görüşmelerde şu ana kadar kıta sahanlığı ve MEB konuları ele alınmadı. Koşullar  oraya ulaşmadı.

Diplomatik kaynaklar, karşılıklı dürüstlük ve güven ortamının oluşturulması ve diyaloğa yön verecek ilkeler konusunda karşılıklı anlayış olması gerektiğine işaret ediyor. “Bu diyaloğun gerçekleşmesi kısa bir süreç olmayacaktır” diye vurguladılar. “Kriz yaratmamak, sakin bir ortam yaratmak son derece önemli. Şu anda Ege’de bir hareketlilik yok” diyen aynı kaynaklar, bunun en emin yolunun tek anlaşmazlığı çözmek olduğunu ifade etti. “Farklılıklar hâlâ var ama amaç, bölgede sükûnet ve huzuru bozacak düzeyde krizler üretmek değil” diye vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

“Hem fiili açıdan hem de alan açısından görece sakin bir dönemden geçiyoruz. Bununla ilgili gerginliklerin yaşanacağını biliyoruz ancak barışı ve refahı teşvik eden bir tutuma sahip olmalıyız.”

Kaynak :https://www.kathimerini.gr/politics/562972618/athina-gia-ellinotoyrkika-simantiko-to-klima-ninemias-tha-epiteychthei-me-dieythetisi-tis-monadikis-diaforas/  (Erişim tarihi, 10.04.2024)

Bu içerik 09.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.