Türk-Yunan ilişkileri: Olumlu atmosfer için ortak taahhüt

Resim
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou ve Türk mevkidaşı Burak Akçapar dün (11.03.2024) Ankara’da Siyasi Diyalog çerçevesinde, Türk-Yunan gündeminin zor konularını büyük beklentilerle değil, bugüne kadarki kazanımlar temelinde ele aldılar.
Ancak iyi bilgilendirilmiş kaynaklara göre, iki bakan yardımcısı (heyetler arası görüşmeler başlamadan önce bire bir görüşme de yaptılar) kıta sahanlığı tartışmalarının derin sularına girmediler; çünkü bu zaman alıyor. Kıta sahanlığı elbette daha önce keşif sürecinde değerlendirilen diğer konularla bağlantılıdır, burada bir yakınlaşma olmasa bile sadece karasuları değil Ege’deki Türk-Yunan anlaşmazlıklarına ilişkin daha geniş konular gündeme gelmiştir.
Yunanistan tarafından iki ana konu gündeme geldi: birincisi, son aylardaki olumlu iklimde sorun yaratabilecek açıklamalardan kaçınmak. İkincisi, tansiyonun yükselmesine neden olan içeriğin yer aldığı hava ve denizcilere talimat verme sistemlerinin (NOTAM ve NAVTEX) suistimal edilmemesinin talep edilmesi. Bu konuda Türk tarafı kendi görüşlerini sundu. Her iki taraf da dini özgürlükler konusunu masaya yatırdı. Ankara Trakya azınlığı (ve sadece Trakya değil) konusunda, Atina ise Yunan Ortodoks Rumlarının dini haklarını kullanabilmeleri konusunda. Atina’nın Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için çağrıda bulunduğu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu ana kadar bunu reddettiği hatırlatılıyor.
İki taraf yasadışı göçle mücadele ve yasadışı kaçakçı şebekelerinin faaliyetlerine karşı ortak hareket edilmesini sağlayacak işbirliğine duyulan ihtiyaç konusunda yoğun bir görüşme gerçekleştirdi. İki bakan yardımcısı Mitsotakis’in Ortodoks Paskalyasının hemen ardından mayıs ayı başında Ankara’ya yapacağı ziyareti de ele aldı. Başbakan, Türkiye ziyareti kapsamında Kapadokya’yı da ziyaret edecek.
O zamana kadar Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesi bağlamında iki toplantı daha gerçekleştirilmiş olacak. İlki 15 Nisan’da Ankara’da Burak Akçapar ve Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis arasında pozitif gündemi görüşmek üzere gerçekleştirilecek. Bir hafta sonra, 22 Nisan’da, Türkiye-Yunanistan Güven Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) bir sonraki turu bu kez Atina’da askeri düzeyde gerçekleştirilecek.
Alexandra Papadopoulou ile Burak Akçapar arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, iki taraf, geçtiğimiz aralık ayında iki ülke liderleri tarafından imzalanan Atina Deklarasyonu doğrultusunda, ikili ve uluslararası işbirliğinin ilave alanlarını keşfederek mevcut olumlu atmosferi geliştirme yönündeki ortak kararlılıklarını yinelemişlerdir. Ayrıca, Başbakan Mitsotakis’in mayıs ayında Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyarete yönelik hazırlıkları değerlendirmiş ve ikili ilişkilerin tüm yönlerini kapsayan mevcut diyalog kanallarında bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi ele almışlardır.
 

 

Bu içerik 12.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.