Türk-Yunan İlişkileri: Mitsotakis-Erdoğan New York’ta ne görüşecek?

Resim
Türk-Yunan ilişkilerinde son yedi ayda şekillenen olumlu havanın, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün öğleden sonra (TSİ 18.00) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde yapılacak görüşmede de teyit edilmesi bekleniyor.
İki liderin planlanan görüşmesi, Vilnius’taki NATO Zirvesinden sonra iki ay içinde ikinci görüşme olacağından önemli bir niteliğe sahiptir.
İki lider, 16 Ekim’de Atina’da Dışişleri Bakan Yardımcıları Aleksandra Papadopoulou ve Burak Akçapar arasında yapılacak teknik görüşmelerde masaya yatırılacak olan ve müzakerelerin devamı için hayati önem taşıyan temel gündem üzerinde görüşüp anlaşmaya varacak.
Bugünkü görüşme Vilnius’takine benzer şekilde, Dışişleri Bakanları Giorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan ile diplomatik danışmanlar Anna-Maria Boura ve Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla gerçekleşecek.
Görüşme, New York’ta Birleşmiş Milletler binasının karşısında yer alan ve Türkiye’nin ABD’deki diplomatik misyonları ile kültür kuruluşlarının üssü olan gökdelen Türk Evi’nde gerçekleştirilecek.
Bugünkü görüşmede ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralık ayı başında Selanik’te toplanacak olan Yüksek İşbirliği Konseyi’ne katılacağının kesin olarak teyit edilmesi bekleniyor. Ayrıca dünSayın Gerapetritis ve Sayın Fidan 78. BM Genel Kurulu çerçevesinde bugünkü liderler görüşmesine hazırlık amacıyla bir araya geldiler. 
Ancak Mitsotakis’in daha pazar günü Erdoğan ile görüşmesinin genel çerçevesini çizdiği ve diğer hususların yanı sıra Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurulmasının hala uzak bir ihtimal olduğunu belirttiği kaydediliyor.
Mitsotakis ayrıca, çeşitli düzeylerde iletişim kanallarının yeniden tesis edilmesinin olumlu değerinden ve farklılıklar üzerinde anlaşma olmasa bile sükûnetin öneminden bahsetti.
İki tarafın görüştüğü konular arasında Ege’deki tatbikatlara ilişkin moratoryumda, büyük ölçekli olarak kabul edilen konuları da kapsayacak şekilde uzatılması da alıyor. Önümüzdeki dönemde her iki taraf da daha küçük ölçekli de olsa tatbikatlar gerçekleştirecektir.
Yarın sabah Yale Üniversitesi’nde bir konuşma yapmak üzere davet edilen Başbakan Mitsotakis, aynı gün öğleden sonra BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Başbakan ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile de görüşecek.
 
Bu içerik 20.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.