Türk-Yunan Görüşmelerinde İklim Olumlu

Resim
Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki daha çetrefilli konular, en azından şimdilik, Salı günü iki ülke dışişleri bakan yardımcıları Alexandra Papadopoulou ve Burak Akçapar başkanlığındaki heyetlerin düzenli siyasi istişareler çerçevesinde bir araya gelmelerinin ardından rafa kaldırıldı. Jeopolitik durum ve Orta Doğu'daki savaş, Atina ve Ankara'nın dikkatini fiilen bölgeye çevirdi.
Toplantıda Orta Doğu'daki durumun daha da kötüleşmesi halinde ortaya çıkabilecek daha geniş stratejik meseleler üzerinde durulurken, ikili düzeyde atmosferin olumlu tutulması ve sahadaki sükunetin korunmasının önemi vurgulandı. İki taraf ayrıca Kafkasya ve Balkanlar hakkında da konuştu.
Salı günkü toplantının ardından Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanlıkları tarafından yayımlanan ortak bildiriye göre "ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konular ele alındı ve her iki taraf da ikili ve uluslararası düzeyde anlaşma ve işbirliği alanlarının belirlenmesi amacıyla mevcut olumlu atmosferin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı."
Görüşmelerde ayrıca 7 Aralık'ta yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ne hazırlık prosedürlerinin yanı sıra güven arttırıcı önlemler (CBM) ve istikşafi/istişari görüşmeler de dâhil olmak üzere mevcut iletişim kanalları gözden geçirildi.
Bu bağlamda iki taraf, bir uzlaşmaya varılması amacıyla diyaloğu sürdürme kararlılıklarını ifade etmişlerdir. Yunanistan ve Türkiye, toplantıda açıklanacak olan konularda belirli anlaşmalara varmak istemektedir. 
Göç konusuyla ilgili olarak Yunanistan, iki sahil güvenlik teşkilatı arasındaki işbirliğinin ve açık iletişim kanallarının önemini vurguladı. Diplomatik kaynaklara göre Türk tarafı bu öneriye sıcak bakıyor.

Bu içerik 18.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.