Türk mevkidaşı Yaşar Güler ile görüşen Sırbistan Savunma Bakanı Miloş Vucevic: “Sırpların Kosova’daki NATO varlığıyla bir sorunu yok”

Resim
Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’i Belgrad’da ağırlayan Sırbistan Savunma Bakanı Miloş Vucevic, Bakan Güler’in ziyaretinin “Batı Balkanlar’daki durum göz önünde bulundurulduğunda oldukça doğru bir zamanda gerçekleştiğini” belirtti. Vucevic, Kosova’daki NATO Barış Gücü’nün (KFOR) komutası Türkiye’de olduğu için Güler ile Kosova’daki Sırp nüfusun güvenliği hakkında konuştuklarını ve Güler’den bu konu hakkında ümit verici güvenceler aldığını ifade etti. Türkiye’nin sahip olduğu ağırlığın ve bölgedeki siyasal, ekonomik, kültürel ve askerî etkisinin Sırbistan tarafından çok iyi bilindiğini söyleyen Vucevic, mevkidaşıyla Kosova’da görev yapan KFOR ile iş birliği ve çeşitli hassas konular üzerine konuştuklarını, bunun yanısıra iki ülke arası askerî iş birliğini ilgilendiren konulara da değindiklerini ifade etti. Vucevic, “Sırbistan Silahlı Kuvvetleri üst kademesiyle KFOR komutanı arasında doğrudan bir iletişimin varlığını çok istiyoruz. KFOR askerlerinin görevlerinin sadece Kosova ve Metohiya bölgesiyle sınırlı olmasında ve Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile KFOR askerlerinin bu bölgede ortak devriye yapılmasında ısrarcıyız.” dedi.
Bakan Güler’e “Sırbistan’ın ve Kosovalı Sırpların bölgedeki KFOR askerlerinin varlığıyla hiçbir probleminin olmadığını” yinelediğini belirten Vucevic, KFOR varlığının bölgedeki gerilimi azalttığını ve ortalığı yatıştırdığını ifade etti. Vucevic, “Bana göre bugünün en önemli mesajı, Türkiye ve Sırbistan’ın aynı şeyi hedeflemesi: Diyalog yoluyla Balkanlardaki barış ve istikrarı korumak.” dedi. Bakan Güler ise, “Biz bölgede barışı, istikrarı, devletlerin toprak bütünlüğünün korunarak uluslararası örgütlere katılmasını ve Sırbistan’ın AB üyesi olmasını arzuluyoruz. KFOR komutasını devralan ülkemiz, tarafsızlığını koruyarak bölgede istikrarı ve güvenliği öncelemeye devam edecektir” dedi.

Kaynak: https://n1info.rs/english/news/vucevic-serbs-in-kosovo-have-no-problem-with-kfor-presence/ (Erişim tarihi, 25.10.2023)
Bu içerik 25.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.