Türk General Özkan Ulutaş, Kosova’daki NATO misyonunun liderliğini üstlendi

Kosova’daki NATO misyonunun liderliğini üstlenmeye başlayan Türk General Özkan Ulutaş, Kosova’daki durumu hassas buldu. Ulutaş yetkiyi devir alırken, KFOR’un başarılarını sürdürmeye çalışacağını belirtti. Komutayı Ulutaş'a devreden kişi, mevcut KFOR komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia oldu. Ristuccia için KFOR’un başında geçirdiği zorlu ve gerilimlerle devam eden bir yıl olmuştu.
NATO’nun Kosova’daki misyonunun yönetimini temsil eden bayrağı, Salı günü General Ulutaş tarafından devir alındı.
Ulutaş, KFOR askerlerinin başı olarak Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia’nın yerini alacak.
KFOR komutanlığı devir teslim törenine eski Kosova Devlet Başkanı Atifete Jahjaga, hükümet kabinesi üyeleri ve Kosova'da akredite diplomatlar gibi pek çok önemli kişi katıldı.
NATO askerlerine bir yıl boyunca liderlik eden KFOR’un eski komutanı Angelo Ristuccia, süreci zorlu olarak değerlendirdi. Ristuccia, geçen yıl Aralık, bu yıl Mayıs ve Eylül aylarında yaşanan gerilimleri anımsattı ve bu tür durumların diplomatik çözüm gerektirdiğini vurguladı.
Ristuccia, “Bu bölgeye kalıcı barış ve istikrarı sadece siyasi bir çözüm getirebilir. Bu nedenle KFOR, Priştine ile Belgrad arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan AB’nin kolaylaştırdığı ve ABD’nin desteklediği diyalog sürecine destek vermeye devam ediyor” dedi.
Yeni KFOR birliklerinin komutanı da, bunun kolay olmayacağını kabul etti ve sözlerine “Komutayı, Kosova’nın içinden geçtiği hassas dönemin omuzlarıma yüklediği sorumluluğun farkında olarak ve bu ayrıcalıklı birliğin geçmişteki hizmetlerini gelecekte de devam ettirmesi için tüm katkıyı sağlayacak bir kararlılıkla devir alıyorum” diyerek sürdürdü.
Ristuccia’nın KFOR askerlerine yaptığı liderlik NATO tarafından övgü almıştı. Komutan Stuart Munsch da NATO’nun Kosova ve aynı zamanda bölge genelinde güvenliği sağlama konusundaki kararlılığına vurgu yaptı.
Munsch, “Askeri birliğin güçlendirilmesi sürecinde bu tabur, KFOR'un taarruz gücünü artırmaya yönelik olarak ağır silahlar getiriyor. Ve nihayetinde NATO, yüksek taarruz gücü bulunan askeri ekipmanla donatılmış kuvvetlerini, NATO’nun ihtiyaç hissetmesi durumunda sevk edilebilir vaziyette ve teyakkuz halinde bekletiyor” dedi.
General Ulutaş, NATO’nun Kosova misyonunu yöneten 28. komutan olarak görev yapmaya başladı.
 
Bu içerik 10.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.