Trifinov’un partisi hükümet seçilmesine yönelik üçüncü teklifi desteklemeyeceğini yineledi

Resim
Bulgarisan’da Slavi Trifonov'un ITN partisi, Ulusal Meclis tarafından bir hükümet seçilmesine yönelik üçüncü tur girişimi desteklemeyeceğini yineledi. ITN Milletvekili Viktoria Vassileva, parlamentodaki en büyük parti olan ITN tarafından önerilen hükümeti desteklemeyen ve Trifonov'un partisinin azınlık hükümetini desteklemesini bekleyen diğer gruplarda "siyasi bir mantık" olmadığını söyledi. Trifonov 10 Ağustos'ta partisinin önerdiği hükümetin, diğer meclis grupları tarafından desteklenmeyeceğinin açıklanması nedeniyle geri çekildiğini duyurdu.
Bu durum, Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in hükümet kurma görevini parlamentonun ikinci en büyük grubu olan Boyko Borisov'un GERB-UDF'sine devretmesinin yolunu açtı. Radev hafta sonu yaptığı açıklamada, görevi devretmeden önce tüm meclis gruplarıyla bir tur daha istişarelerde bulunacağını söyledi.
17 Ağustos'ta Radev'in istişarelerinde GERB-UDF heyetine liderlik ettikten sonra konuşan meclis grup lideri Dessislava Atanassova, grubun görevi aldıktan hemen sonra iade edeceğini söyledi. Atanassova, istekli olduklarını söyleyen gruplar tarafından bir an önce hükümet kurulması gerektiğini söyledi.
Bulgaristan anayasası, cumhurbaşkanına, birinci ve ikinci yetkilerin bir sonuç vermemesi halinde, üçüncü görevi hangi gruba sunacağını seçme hakkı veriyor. Radev, buna ancak bu tur istişareler tamamlandıktan sonra karar vereceğini söyledi.
17 Ağustos'ta Radev ile görüştükten sonra konuşan BSP lideri Kornelia Ninova: "Üçüncü görev bize gelirse, şimdiye kadar yaptığımız şekilde devam edeceğiz. Özellikle, yapıcı ve akıllıca parlamentoda GERB ve HÖH (Haklar ve Özgürlükler Hareketi) dışındaki diğer meslektaşlarımızla ortak bir zemin arayışındayız.” ifadelerini kullandı.
Radev, istişarelerine 18 Ağustos’ta Demokratik Bulgaristan, HÖH ve “Ayağa Kalk Bulgaristan! Geliyoruz!" partileriyle görüşerek devam edecek.
Üçüncü kez hükümet kurulamazsa, cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetmek ve seçimler için bir tarih belirlemek zorunda. Bu durum gerçekleşirse Bulgaristan'ı 2021'deki üçüncü parlamento seçimleri bekliyor olacak.

Kaynak: https://sofiaglobe.com/2021/08/17/bulgaria-trifonovs-party-repeats-it-will-not-support-a-third-bid-to-elect-a-government/ (Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 18.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 231 kez okundu.