Trakya Histerisi

ResimYunanistan’da, İstanbullu Rumlar ve Güney Arnavutluk’taki Yunan kökenlilerle övünmemize karşın, Trakya’daki Türk azınlık lafını duyar duymaz çılgına dönüyoruz. Bu konuda, genellikle sağ kanattan siyasetçiler ülke için kötü örnek teşkil ediyorlar. “Parlementonun Müslüman Syriza üyesi, Hüseyin Zeybek, Yeni Demokrasi Partisi’nin hedefinde. ND milletvekili Tasos Chatzivasileiou’ya göre, Zeybek, Batı Trakya’daki azınlığı ‘Türk’ olarak nitelendirdi.
Ulusal çıkarlarımızın savunulması için en önemli olan nokta Lozan Antlaşması’dır. Bu anlaşmada, Trakya bölgesindeki azınlık, Müslüman olarak nitelendirilmiştir. Hatta siyaset bilimi profesörü George Mavrogordatos, 2022 Eylül’ünde Kathimerini’de yayımlanan bir yazıda “1978 yılında Montreux’da, dönemin başbakanı Bülent Ecevit ile görüşen Muhafazakar başbakan Konstantinos Karamanlis’in “Türk azınlık” kelimesini kullandığını belirtir. 1954 yılında zamanın Başbakanı Alexandros Papagos, bundan böyle “Müslüman” yerine resmi olarak “Türk” teriminin kullanılması için bir emir yayınladı.
Zeybek ile olan problem dediğinden çok seçilmiş olmasıyla ilgili. Bu Yunan Devleti’nin bu konuda kötü bir iş çıkardığı anlamına gelir. Aslında 1990’lı yıllara kadar, muhafazakâr Başbakan Konstantinos Mitsotakis bölgedeki ırk ayrımcılığını kaldırana kadar, bu durum böyle devam etti. Yine o dönemin Eğitim Bakanı Geoge Papandreu, 1995 yılında Batı Trakya’daki Müslüman çocukların üniversiteye girişine izin vererek, Türkiye’de eğitim almak zorunda kalmamaları için kabulde pozitif ayrımcılık yapılmasını sağladı.
Trakya’daki azınlığın bir saatli bomba olmaması için yapılacak çok iş var.

Bu içerik 14.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.