Tiran Zirvesi: AB, Batı Balkanlar’ın AB üyeliği sürecine olan bağlılığını yeniden teyit ediyor

Resim
Bugün 7 Aralık’ta  Tiran’da bulunan Avrupa Birliği liderleri, Batı Balkanlar liderleriyle birlikte bölgesel ve uluslararası paydaşların huzurunda zirvenin sonuçlarını açıkladılar.

Tiran Deklarasyonu’nda, Avrupa Birliği ve Batı Balkanlar’ın liderlerinin, Rusya’nın Ukrayna’daki işgal girişiminin bölgede ve tüm dünyada barış ve güvenliği tehlikeye attığı konusunda hemfikir olunduğu duyuruldu. Ayrıca, AB ile Batı Balkanlar Bölgesi arasındaki stratejik ortaklığın önemi vurgulandı.

AB, zirvenin ortak kapanış bildirisinde, “Batı Balkanlar’ın AB’ye üyeliği sürecine” olan bağlılığını yeniden teyit etti. Üyelik sürecinin hızlandırılması için de bir çağrı yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığı tırmandırması, Avrupa küresel barış ve güvenliğini tehlikeye attığı notuyla, AB ile Batı Balkanlar Bölgesi arasındaki stratejik ortaklığın öneminin altı çizildi.

AB tarafından Batı Balkan ortaklarının Ekim ayında Bordo’da düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nden bu yana AB’ye yönelik kendi yolculuklarında kaydettikleri ilerlemelerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

AB’nin özellikle Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile Hükümetlerarası Konferansların ilkinin düzenlenmesinin memnuniyetle karşılandığı yinelendi.

Bu içerik 07.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.