Tiran Üniversitesi'nde Makedon Dili Okutmanlığı yeniden açılacak

Resim

2023/2024 yeni akademik yılından itibaren Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Makedon Dili Okutmanlığı yeniden aktif hale getirilecek.
Bu karar, Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi nezdinde faaliyet yürüten Uluslararası Makedon Dili, Edebiyatı ve Kültürü Semineri’nin (UKIM- MSMJLK) ve Tiran'da faaliyet yürüten "İlinden" adlı Makedon derneğinin ortak çabalarının sonucunda alındı.
Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esmeralda Kromida, Makedonya "İlinden" Derneği'nin başkanı Nikola Ggjurgjaj aracılığıyla kendilerine gönderilen, Makedon Dili Okutmanlığı’nın yeniden açılması talebine olumlu yanıt verdi.
Tiran'daki Makedonca Okutmanlığı’nın yeniden açılması girişimi, Uluslararası Makedon Dili, Edebiyatı ve Kültürü Semineri Müdürü Prof. Dr. Vesna Moysova-Çepişevska ve "İlinden" Derneği Başkanı Nikola Gjurgjaj tarafından geçen yıl Aralık ayında gerçekleştirilmişti. 
Uluslararası Makedon Dili, Edebiyatı ve Kültürü Semineri’nin Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi nezdindeki çabaları ve diplomatik çabaların ardından Mayıs ayında Tiran'da yapılan toplantıda söz konusu girişimin uygulamaya geçmesi konusunda somut sonuçlar elde edilmiş; burada yalnızca Makedon dilinde eğitimin yeniden başlatılması için değil, aynı zamanda Tiran'daki Makedon diliyle ilgili çalışmaların teşvik edilmesi için daha fazla ortak girişim ve ortak işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da tarafların karşılıklı olarak hazır oldukları teyit edilmiştir.
Tiran’daki Makedon Dili Okutmanlığı, iki ülke arasındaki kültürel bağların ilerletilmesi ve iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi ile Makedon ve Arnavut akademik bilim çevreleri arasında yeni işbirliği köprülerinin kurulması açısından hayati önem taşıyacaktır.
Bu içerik 28.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.