Teşekkürler Avrupa: AB zirvesi öncesinde Bosna Hersek’e güçlü destek

Avrupa Birliği'nin birçok üye ülkesi, 21-22 Mart’ta yapılacak olan zirvede Avrupa Konseyi'ne Bosna-Hersek ile müzakerelerin başlatılmasını onaylaması ve Ukrayna ve Moldova ile müzakere çerçevelerini kabul etmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, konuyla ilgili dışişleri bakanlarının da katılacağı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Avusturya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Hırvatistan, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Macaristan'dan devlet bakanları veya bakan yardımcıları katıldı.

Resim

Toplantıda, Rusya'nın saldırganlığından sonra genişlemenin stratejik bir zorunluluk haline gelmesi nedeniyle yeni ivmenin kullanılması gerektiğine, ancak aynı zamanda katılım sürecinin liyakat esasına dayalı olarak sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Andreja Metelko Zgombić, "Avrupa Konseyi'nin bu hafta Bosna-Hersek ile müzakereleri başlatmasını ve Avrupa Komisyonu'nu bir müzakere çerçevesi önermeye davet etmesini bekliyoruz. Bu, Bosna Hersek’teki Avrupa yanlısı güçlere güçlü bir mesaj olacak; reformların işe yaradığını gösterecek ve Batı Balkanlar'daki diğer ülkeler ile doğudaki üç ülke olan Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ı cesaretlendirecektir. " dedi.
Avusturya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Karoline Edtstadler, yeni jeopolitik koşullarda sorunun artık genişletilip genişletilmeyeceği değil, ne zaman genişletileceği olduğunu söyledi.
Bosna Hersek ile müzakerelerin başlatılması konusunda çekinceleri olan iki ülkeden biri olarak anılan Danimarka’nın Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, “Genişlemenin yorgunluğundan sonra artık atmosfer değişti ve bunun AB gündeminde olması gerektiğine katılıyorum ancak liyakate dayalı yaklaşımdan da vazgeçmemeliyiz. Komisyon'un Ukrayna ve Moldova'nın müzakerelere hazır oldukları yönündeki değerlendirmelerini destekliyoruz. Bosna-Hersek çok ilerleme kaydetti ama hâlâ yapılacak çok iş var, durum kırılgan. Komisyonun değerlendirmelerini destekliyoruz ve her üç ülkeyi de desteklemeye hazırız" dedi.
Toplantının sonunda Hırvatistan Devlet Sekreteri Andreja Metelko Zgombić, Avusturya AB Bakanı Karoline Edtstadler, Çek Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Martin Dvořák, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopoulou, İtalya Avrupa İşleri Bakanı Raffaele Fitto, Slovakya Devlet Sekreteri Marek Eštok ve Slovenya Devlet Sekreteri Marko Štucin tarafından Bosna Hersek ile müzakereleri başlatmanın önemini vurgulayan ortak bir mektup imzalandı.

Bu içerik 19.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 16 kez okundu.