Teçhizat: Korvetler, Souda ve Volos “donduruluyor”

Resim
Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, harcamaları rasyonelleştirmek amacıyla silahlanma programlarının uzun vadeli planlamasını baştan yapmaya karar verdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre, verilerin kapsamlı bir analizinin ardından Dendias ve yakın çalışma arkadaşları sadece yeni silahlanma programları için bütçede yer olmadığı sonucuna varmakla kalmamış, aynı zamanda hâlihazırda faal olan programların ödemeleri için de yer olmadığı sonucuna varmışlardır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki F-35 tedariki (zamanı geldiğinde) gibi ağır siyasi öneme sahip projeler bu değerlendirme dışındadır. “Dondurulan” projeler arasında RM-70 çoklu roketatarların yenilenmesi (1 milyar) ve yeni korvetlerin satın alınması (şu anda 2,1 milyar olarak tahmin ediliyor) gibi bazı tartışmalı silahlar da bulunmaktadır.
Askıya alınan projeler arasında Girit deniz üssü tesislerinin altyapısının iyileştirilmesi ve genişletilmesi gibi 190 milyon avro tutarında olduğu tahmin edilen bazı gerekli projeler de yer almaktadır. Aslında bu projenin ihalesi geçtiğimiz eylül ayında Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yannis Kefalogiannis tarafından imzalanmıştı. Ancak filonun bir kısmının Doğu Akdeniz’e daha hızlı erişim ihtiyacı nedeniyle bu çalışmaların biraz gecikmeli de olsa gerçekleştirilmesi bekleniyor. Buna karşılık daha kalıcı görünen, donanmanın tankerlerini taşımak ve aslında başka bir deniz limanı yaratmak amacıyla Pagasitikos Körfezi’nde son yıllarda inşa edilmeye çalışılan ve potansiyel projesi birçok kişi tarafından operasyonel gerekliliği açısından sorgulanan limanın faaliyetinin askıya alınması beklenmektedir.
Yeni uzun vadeli silahlanma programı henüz hazırlanmamış olsa da Atina’nın, Yunanistan’ın ABD silah sistemlerinin alımını finanse etmek için eski bir araca (FMF/Foreign Military Funding) geri dönmesi için ABD ile son iki yıldır sürdürülen müzakerelere ağırlık verdiği oldukça açıktır. Görüşmeler neredeyse iki yıl önce başlamış olmasına rağmen, tamamlanma yolunda ilerliyor gibi görünmektedir. Esas itibariyle, uygun geri ödeme koşullarına sahip krediler ve hibelerden oluşan karma bir sistem olan FMF aracılığıyla, büyük programların (beşinci nesil F-35 uçakları gibi) veya helikopterler, botlar veya kıyı devriye gemilerini içerebilen daha küçük programların bile kredi ihtiyaçları karşılanabilir.
Yeni sistemlerin temel itici gücü teknolojik üstünlük ve Ukrayna ve Güney Kafkasya’daki son savaşlardan çıkarılan derslerdir.

Bu içerik 05.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.