Szijjarto: Bosna Hersek'in istikrarı bizim için büyük önem taşıyor

ResimMacaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konaković ile Saraybosna'da bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Szijjarto, “Tüm Avrupa kıtası ve Orta Avrupa, Ukrayna'daki savaşın getirdiği zorluklarla karşı karşıyayken, Macaristan yalnızca savaş nedeniyle değil, aynı zamanda yasadışı göç nedeniyle de güneyden baskı altında. Avrupa'nın içinde bulunduğu bu durum, Avrupa Birliği'nin geçtiğimiz yıllarda Birliğin, Batı Balkanlar'a yayılması konusunda bir şey yapmamasının ne kadar büyük bir hata olduğunu çok net bir şekilde göstermektedir. Bu bölge zaten AB'ye dâhil olmuş olsaydı, sorunlarla ve zorluklarla çok daha etkili bir şekilde başa çıkabilirdi" dedi.

Bakan, Batı Balkan ülkeleriyle işbirliğine de değindi.

“Komşumuzdaki savaş, küresel bir gıda krizine neden oldu. Bu nedenle, göçün artmasını bekliyoruz. Geçen yıl 265 bin yasadışı göçmeni güney sınırlarımızda durdurduk. Göç tehlikeli bir olgudur ve bunun durdurulması gerekiyor. Batı Balkan bölgesindeki ülkelerle işbirliğimiz ne kadar iyi olursa, yasadışı göçle o kadar etkin mücadele edebiliriz. Macaristan ile Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı arasında bu nedenle bir işbirliği var" şeklinde konuştu.

Szijjarto konuşmasının devamında, Bosna Hersek'in istikrarının Macaristan için son derece önemli olduğuna da dikkat çekerek “Macaristan AB’nin genişleme sürecini hızlandırmak istiyor ama siz de iyi biliyorsunuz ki AB'de genişlemeyi yalnızca sözde destekleyen bazı üye ülkeler var ama sıra karar almaya geldiğinde çekimser kalıyorlar. Bosna Hersek'in istikrarı bizim için büyük önem taşıyor ve Brüksel'in gelecekte genişleme yönünde belirli adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

 

Bu içerik 22.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 43 kez okundu.