Suudi Arabistan ile iş birliği köprüsü

Resim

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın ardı ardına ertelenen Atina ziyareti, Arap monarşisinin bölgede oynamaya çalıştığı rolle ve daha geniş anlamda Ukrayna'daki savaşın neden olduğu yer değiştirmelerden sonra önemli ölçüde ayarlanmış hedeflerle bağlantılı bir gelişmeyi teşkil etmektedir. Aynı zamanda Atina ve Riyad arasında aylarca süren diplomatik temasların da bir sonucunu oluşturmaktadır. Veliaht prens olarak tanınan Muhammed bin Selman daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek için Paris'e gidecek.
Muhammed bin Selman 26/07/2022 günü öğleden sonra başbakanlık konutu Maximu Sarayı'nda Başbakan Kiriakos Mitsotakis tarafından verilen kabul resepsiyonu sırasında “Yunanistan'a geldiğimde elim boş gelmeyeceğime söz verdim. İki ülke ve tüm bölge hakkında konuşacak çok şeyimiz var” dedi. Selman, “Elektrik şebekelerini bağlayarak Yunanistan ve Güneydoğu Avrupa'ya Yunanistan üzerinden çok daha ucuz yenilenebilir enerji sağlayabiliriz ve bu konuda bir mutabakat zaptı imzalayacağız” ifadelerini kullandı. Veliaht prens, iki ülkenin özellikle siyaset, ekonomi ve güvenlik olmak üzere iş birliği yapabilecekleri birçok alana sahip olduğunu da belirtti.

Ekonomik kalkınma
Atina için Suudi Arabistan ile ilişkiler jeopolitik boyutunun ötesinde ekonomik kalkınma beklentisi için de çok önemli. Mitsotakis hükümeti yatırım çekmek için aynı zamanda veri iletim kablosu gibi belirli ekonomik projelerde bağlar kurma konusunda önemli çabalar sarf etti. Görüşmeler Ekonomik Diplomasi ve Dış İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis'in himayesinde, iki ülkenin iş heyetleri düzeyinde devam edecek. Hükümete göre, bu görüşme “her iki tarafın ikili ekonomik ilişkileri ve işbirliğini daha da güçlendirme ve derinleştirme arzusunu” tasdik ediyor. Görüşme boyunca, Yunanistan ve Suudi Arabistan'dan deniz taşımacılığı, su ürünleri yetiştiriciliği, atık yönetimi, kültür, gıda ve tarım ürünleri, inşaat ve savunma teknolojisi alanlarında anlaşmalar imzalanacak.

 

Bu içerik 27.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.