Suikast teşebbüsü: Bulgaristan Başsavcısı Geşev’in arabasının yakınında patlama

ResimBaşsavcı İvan Geşev’in konvoyunun Samokov’dan Sofya’ya gittiği esnada Kovaçevtsi köyü yakınlarında bir patlama meydana geldi. Olay, 1 Mayıs Pazartesi günü saat 11:30 sıralarında meydana geldi. Ulusal Soruşturma Servisi Müdürü ve Başsavcı Yardımcısı Borislav Sarafov olaya ilişkin yaptığı açıklamada bombanın amacının öldürmek olduğunu ifade etti. Başsavcı Geşev, konvoyunun önünde patlama meydana geldiğinde ailesiyle birlikte seyahat ediyordu. Geşev ve yakınları derhal zırhlı bir araca alındılar.
Olaydan kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Petır Todorov, Geshev’in  zarar görmediğini ve kimsenin yaralanmadığını belirten bir açıklama yaptı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, patlayan ateş bulutu 4-5 metre yüksekliğindeydi.  Sarafov, “Patlamanın etkisiyle 30-40 cm derinliğinde ve yaklaşık 3 metre çapında bir çukur açıldığını ifade etti. Patlamanın açıkça yolu  ve geçen arabaları hedef aldığını söyleyerek uzmanların ilk tespitine göre bombanın yaklaşık 3 kg TNT patlayıcısı olduğunu sözlerine ekledi. Sarafov’a göre  Geşev’in güzergâhı dikkatle izlendi.  Sarafov: “Açıkçası, Başsavcı birileri için bir hedef. Ve bu sadece sindirilecek bir hedef değil, öldürülecek bir hedef” ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı Rosen Jelyazkov da olaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Jelyazkov, halkı tedirgin eden bugünkü terör eyleminin faillerinin adalet önüne çıkarılması için Milli Güvenlik Teşkilatı’na ve İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Bunun aynı zamanda siyasetçilere de bir çağrı olduğunu belirten Jelyazkov, farklılıklarımızı bir kenara bırakmalı ve önce devleti düşünmeliyiz dedi. Bugünkü terör eyleminin sadece başsavcıya yönelik bir suikast girişimi olmadığını, bunun devlet otoritesine, dolayısıyla devlete yönelik bir suikast girişimi olduğunu da sözlerine ekledi.
Vızrajdane Partisi’nden ise olaya ilişkin yapılan açıklamada “İşlenen terör eylemini kınıyoruz ve mümkün olan en hızlı biçimde soruşturmanın tamamlanmasını, suçluların tespit edilmesini ve gerekli cezanın verilmesi talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı..
“Böyle bir halk var” Partisi Lideri Slavi Trifonov da Geshev’e yönelik suikast girişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Trifonov olanları “korkunç, canavarca, vahşi bir suç”olarak nitelendirdi.
Trifonov, “Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğumuzu her zaman gururla belirtiyoruz, ancak bu tür eylemler bizim bir “ülke” olup olmadığımız sorusunu gündeme getiriyor. Bu saldırı başarılı olsaydı, bir Bulgar ailesini yok edecekti” ifadelerini kullandı.
Geşev’in sözcüsü Siyka Mileva tarafından yapılan açıklamada İvan Geşev tarafından bu olaya ilişkin resmi bir açıklama yapılmayacağı duyuruldu. 

 

Bu içerik 01.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.