Süddeutsche Zeitung: Türkiye’ye Yunan-İtalyan “mesajı”

“Yunanistan ile doğalgaz yatakları için tartışan Türkiye’ye mesaj”

Resim
 
Münih gazetesi, Yunan-İtalyan anlaşmasının imzalanmasından önce, geçen Haziran ayında “Ankara ve Libya geçiş hükümetinin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın zararına kendi Münhasır Ekonomik Bölgelerinin sınırlarını çizmişti” diye hatırlattı.
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İtalyan mevkidaşı Luigi di Maio, Pazartesi günü Roma’da Yunan-İtalyan deniz sınırı anlaşmasının onay belgelerinin karşılıklı değişimini gerçekleştirdi. Süddeutsche Zeitung, Atina ve Roma’nın “esas olarak Yunanistan ile gaz sahaları için tartışan Türkiye’ye bir mesaj gönderdiğini” belirtiyor.

Buna ek olarak, Münih gazetesi, Yunan-İtalyan anlaşmasının imzalanmasından önce, geçen Haziran ayında “Ankara ve Libya geçiş hükümeti, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin zararına kendi Münhasır Ekonomik Bölgelerinin sınırlarını çizdiğini hatırlatarak, diğer hususların yanı sıra, Yunanistan’ın aksine Türkiye’nin asla katılmadığı bir sözleşme olan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne atıfta bulundu.

Köşe yazarı, “Atina ile Ankara arasındaki anlaşmazlığın açıkça en önemlisi olabileceğini, ancak Doğu Akdeniz’de çözülmemiş bir dizi sınır anlaşmazlığının askıda olduğunu” belirtiyor. Örneğin İsrail ve Lübnan, tartışmalı deniz sınırlarını belirlemek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin arabuluculuğunda, baharda müzakerelere yeniden başladı ve denizaltı gaz yataklarından söz ediliyor. Yunanistan, geçtiğimiz ekim ayında, on yıllardır hasım olan Arnavutluk ile iki ülke arasındaki uyuşmazlığı, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na ihtilaflı deniz sınırları konu başlığı altında sevk etmek için yeniden anlaştı. Atina için Roma, en az anlaşmazlığın yaşandığı komşusudur. Her iki ülke de İsrail’den Yunanistan ve Kıbrıs üzerinden İtalya’ya doğalgaz taşıması beklenen EASTMED boru hattı projesinde yer alıyor.
 

Bu içerik 11.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 102 kez okundu.