Standard & Poor's: Bulgar ekonomisi için şok çok yakın

ResimMaliye Bakanlığı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's Global Ratings (S&P), Bulgaristan’ın uzun vadeli ve kısa vadeli yabancı ve yerel kredi notunu BBB / A-2 olarak doğruladı. Böylece not durağan kalmaya devam etti.

Ancak derecelendirme kuruluşu, Ukrayna’daki savaşın “Bulgar ekonomisinde bir şok” yaratmasını bekliyor. 2022’de reel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi Kasım 2021’deki tahminin %4,3’ünden %1,6’ya gerileyecek. Bütçe açığı iki katına çıkarak GSYİH’nin %5’ine ulaşacak.
S&P, Bulgaristan’ın güçlü dış ve mali dengelerinin bu şoku hafifletmeye yardımcı olacağını ve Avrupa Birliği’nden istikrarlı transfer akışının orta vadede büyümeyi destekleyeceğini belirtti.

Durağan görünüm, S&P’nin Bulgar ekonomisinin büyük dış veya mali dengesizliklere maruz kalmayacağına dair beklentilerini yansıtıyor. Aksine, askeri çatışma nedeniyle ekonomiye gelecek şok geçici olacak ve transfer akışlarıyla desteklenen ekonomik büyüme 2023’ten itibaren yoğunlaşacak. S&P, bunun uluslararası düzeyde düşük kalacak olan konsolide hükümet borcunun büyümesini sınırlamasını bekliyor."

S&P’ye göre, Bulgar ekonomisi yüksek enflasyon nedeniyle Ukrayna’daki ihtilaftan etkilenecek, bu da harcanabilir gelirin düşmesine, Bulgaristan’daki işletmelerin ve tüketicilerin güveninin azalmasına ve ayrıca düşük ekonomik faaliyetten kaynaklanan yan etkilere yol açacak. Derecelendirme kuruluşu, Rusya’dan Bulgaristan’a yapılan kesintili gaz arzıyla ilgili durumun, arzı çeşitlendirmeye yönelik devam eden çabalar ve düşük, ancak yine de yeterli olan kalan gaz rezervleri nedeniyle yönetilebilir olduğunu tahmin ediyor. Ancak S&P, yüksek ve artan enflasyonu hükümet için bir zorluk olarak görüyor.

Ayrıca Standard & Poor’s, artan gıda ve enerji fiyatları ve turizm sektöründeki yavaş toparlanma nedeniyle artan cari açıklara rağmen dış risklerin yönetilebilir olduğunu kaydetti. 2025’e kadar olan dönemle ilgili olarak da AB’nin önceki ve mevcut çok yıllı mali çerçevesinden fon girişinin yanı sıra yeni “Yeni Nesil AB” aracı kapsamındaki ek fonların ekonomik büyümeyi güçlendirmek için sağlam bir temel sağlayacağını umuyor.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bulgaristan’ın Euro bölgesine katılması ve cari işlemler dengesinde önemli bir iyileşme olması durumunda derecelendirme kuruluşunun kredi notunu yükselteceği belirtildi.

Bu içerik 28.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.