“Srebrenitsa Sokyırımı anısına düzenlenen 280 kilometretlik “10. Barış Yürüyüşü”ne (Marš Mira) katılan grup Saraybosna’dan yola çıktı.”

Resim

Bu sabah, "Dönemin Tanıkları” adlı dernek üyeleri, 1992-1995 yılları arasında Saraybosna kuşatması sırasında Savaşta Öldürülen Çocukların Anıtı önünde toplandı ve ardından Saraybosna-Nezuk-Srebrenitsa istikametinde 10. Barış Yürüyüşü”ne doğru yola çıktı. Bu yılki yürüyüşün adı da “BM Güvenlik Bölgesi’ndeki Soykırım Kurbanlarını Anma Yürüyüşü” oldu.

Yürüyüşe katılanların sekiz gün boyunca yani Srebrenitsa Soykırımının yıldönümünün kutlandığı 11 Temmuz’a kadar 280 kilometrelik bir yol yürümeleri gerekiyor.

Bosna-Hersek ve Türkiye’den katılan 18 kişilik grup, 1995 Temmuzunda soykırımdan kaçmanın yolunu Tuzla’ya gitmekte bulan ve yaklaşık 100 kilometrelik bir yol kat eden Srebrenitsalıları sembolik olarak hatırlatmak için Saraybosna’dan yola çıktı.

Yürüyüşün organizatörlerinden Muhammed Papić, "Saraybosna’dan Nezuk’a doğru bu yıl 10’uncu kez yola çıkıyoruz ve sonra da geleneksel Barış Yürüyüşü’ne katılıyoruz. Saraybosna’dan ayrılan 18 kişilik gruba, Nezuk kasabasından da bize beş arkadaşımız daha katılacak. Aramıza Saraybosna, Bihaç ve Travnik’ten katılanların yanı sıra Türkiye’den de iki arkadaşımız var. Güzergâhımız sabittir; İlk gece Ozren’de ikinci gece Ponijer’de üçüncü gece ise Javorje Konjuh’dayız. İki gece de Jalovo Brdo ve Međeđ’de geçirdikten sonra Barış Yürüyüşümüze devam ediyoruz” diye konuştu.

Ayrıca yürüyüşün organizatörleri tarafından yapılan açıklamada katılımcıların tüm salgın önlemlerine uyacakları ve bundan dolayı da bu yılki katılımcı sayısının sınırlandırıldığı ifade edildi. Srebrenitsa’daki Boşnaklara yönelik soykırımın 26. yıldönümünde yani 11 Temmuz’da düzenlenecek olan anma töreni yürürlükteki tüm salgın önlemlerine uygun şekilde yapılacaktır.
 
 
Bu içerik 03.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.